Domen mot Göran Lindberg mildras

Publicerad
Uppdaterad
I tingsrätten dömdes förre polischefen Göran Lindberg till sex och ett halvt års fängelse för ett flertal grova sexbrott.
Svea hovrätt mildrade i dag domen med ett halvår till sex års fängelse. Hovrätten friar Göran Lindberg för en våldtäkt och tre fall av koppleri.
Göran Lindberg åtalades för en serie allvarliga brott på sammanlagt 23 punkter, men frikändes från flera av Södertörns tingsrätt. Han fälldes mot sitt nekande för grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel, tre fall av koppleri och 28 fall av sexköp.

Överklagades

Tingsrättens dom överklagades av båda parter: Lindberg krävde att få bli frikänd medan åklagaren yrkade på ett hårdare straff.
Chefsåklagare Håkan Roswall ville i hovrätten att Göran Lindberg skulle dömas på alla åtalspunkter, inklusive de han frikändes i tingsrätten för, och att straffet skulle skärpas till åtta års fängelse.

Krävde att bli frikänd

Göran Lindberg erkänner endast sexköpen och krävde därför att få bli helt frikänd.
Precis som tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att Lindberg i januari 2007 våldtog en 17-årig flicka. Hon var under delar av våldtäkten fastbunden, skriver hovrätten. Till skillnad från i tingsrätten frias dock Lindberg från att ha våldtagit samma flicka vid ett tidigare tillfälle. Dessutom frias han för tre fall av koppleri som tingsrätten ansåg honom skyldig till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag