Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jättekorkat att
ge sig in i det här"

Skyttedal riskerade rättegångskostnader på över en halv miljon kronor.
Foto: Privat
Nu ska DN betala 10 000 kronor till henne för olovligt bruk av bilder.
Foto: Cornelia Nordström

Nu har domen fallit i den infekterade fototvisten mellan Sara Skyttedal, KD, och Dagens Nyheter.

Skyttedal riskerade rättegångskostnader på över en halv miljon kronor – i stället ska nu DN betala 10 000 kronor till henne för att olovligen ha använt bilder.

– Rent ekonomiskt var det jättekorkat att ge sig in i det här men jag har svårt att låta bli att göra något när jag tror att det är rätt, säger hon.

Den tidigare ordföranden i Kristdemokraternas ungdomsförbund, Sara Skyttedal, stämde Dagens Nyheter efter att tidningen publicerat bilder från hennes privata Facebooksida.

Efter förhandlingar i Patent- och marknadsdomstolen föll domen på torsdagen:

Dagens Nyheter ska betala 10 000 kronor till Sara Skyttedal, numera kommunalråd i Linköping. Och vardera part får stå för sin egen rättegångskostnad.

Båda parter nöjda med domen

– Det är så klart med lättnad jag läser domen, det har varit några ångestfyllda veckor. Jag har varit orolig för min privatekonomi, säger Sara Skyttedal.

Även DN är nöjda med domen:

– Vi är mycket nöjda med utfallet. Det var principen som var viktig för oss, huruvida vi kan publicera sådana bilder på makthavare, säger redaktionschefen Caspar Opitz.

DN döms för olovligt utnyttjande av sex bilder som, enligt rätten, inte omfattas av den så kallade dagshändelseregeln. Nu ska DN ersätta Skyttedal för dessa bilder. Men tidningen behöver inte betala skadestånd.

Allmänintresse för bilderna enligt DN

På bilderna sågs den förre KDU-ledaren och den då blivande partiledaren Ebba Busch Thor posera framför militärfordon i Israel år 2009.

Sara Skyttedal krävde 28 000 kronor för bilderna – men DN bestred kravet. Tidningen hänvisade till upphovsrättslagen och att kunna publicera bilder med stort allmänintresse i en relevant nyhetskontext.

– Alla bilder på Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal med kulsprutor framför arméfordon var enligt rätten att betrakta som stort allmänintresse och vi hade rätt att publicera dem. Det är vi väldigt glada för, den principen är viktig för all journalistik i Sverige, säger Caspar Opitz om domen.


LÄS MER: Busch Thor om DN-bråket: Har inte skänkt pengar


Bilder på Busch Thor och Skyttedal vid militärfordon

Domstolen anser att DN haft rätt att publicera bilderna på Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal vid eller i militärfordon. Men inte övriga bilder, grupp- och landskapsbilder – som inte anses ha något samband med den artikel DN skrev.

– De var några bilder på kaktusar och landskap som vi publicerade i kontexten som rätten tyckte var fel. De ska givetvis Sara Skyttedal ha ersättning för. Men för oss var principen det viktiga, säger Caspar Opitz.

Tvisten har varit uppmärksammad i medier och den före detta KDU-ledaren har hävdat att rättsprocessen skulle kunna försätta henne i personlig konkurs. Hon riskerade rättegångskostnader på 544 000 kronor, med sina egna och DN:s omkostnader.

Skyttedal: "Har rätt till privatliv"

– Rent ekonomiskt var det jättekorkat att ge sig in i det här men jag har svårt att låta bli att göra något när jag tror att det är rätt, säger Sara Skyttedal.

Hon fortsätter:

– Trots att jag är en offentlig person har jag rätt till ett privatliv. Publicerar jag bilder på mina vänner på Facebook vill jag kunna välja hur de sprids.

I början av december startade hon en insamling för att klara en eventuell förlust i tvisten. Hon berättar att hon fick ihop en kvarts miljon kronor.

– Det som blir över när jag betalat mina rättegångskostnader blir en fin donation till Centrum för rättvisa.

Firar med champagne

Dagen innan domen lade Skyttedal en flaska lyxig champagne på kylning. Den ska hon nu korka upp.

– Nu kan möta julen utan att oroa mig för personlig konkurs, säger hon – och tackar alla som stöttat henne.https://www.instagram.com/p/BOSdEf2A6B-/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.