Skyttedal riskerade rättegångskostnader på över en halv miljon kronor. Foto: PrivatSkyttedal riskerade rättegångskostnader på över en halv miljon kronor. Foto: Privat
Skyttedal riskerade rättegångskostnader på över en halv miljon kronor. Foto: Privat
Nu ska DN betala 10 000 kronor till henne för olovligt bruk av bilder. Foto: Cornelia NordströmNu ska DN betala 10 000 kronor till henne för olovligt bruk av bilder. Foto: Cornelia Nordström
Nu ska DN betala 10 000 kronor till henne för olovligt bruk av bilder. Foto: Cornelia Nordström

"Jättekorkat att
ge sig in i det här"

Publicerad

Nu har domen fallit i den infekterade fototvisten mellan Sara Skyttedal, KD, och Dagens Nyheter.

Skyttedal riskerade rättegångskostnader på över en halv miljon kronor – i stället ska nu DN betala 10 000 kronor till henne för att olovligen ha använt bilder.

– Rent ekonomiskt var det jättekorkat att ge sig in i det här men jag har svårt att låta bli att göra något när jag tror att det är rätt, säger hon.

Den tidigare ordföranden i Kristdemokraternas ungdomsförbund, Sara Skyttedal, stämde Dagens Nyheter efter att tidningen publicerat bilder från hennes privata Facebooksida.

Efter förhandlingar i Patent- och marknadsdomstolen föll domen på torsdagen:

Dagens Nyheter ska betala 10 000 kronor till Sara Skyttedal, numera kommunalråd i Linköping. Och vardera part får stå för sin egen rättegångskostnad.

Båda parter nöjda med domen

– Det är så klart med lättnad jag läser domen, det har varit några ångestfyllda veckor. Jag har varit orolig för min privatekonomi, säger Sara Skyttedal.

Även DN är nöjda med domen:

– Vi är mycket nöjda med utfallet. Det var principen som var viktig för oss, huruvida vi kan publicera sådana bilder på makthavare, säger redaktionschefen Caspar Opitz.

DN döms för olovligt utnyttjande av sex bilder som, enligt rätten, inte omfattas av den så kallade dagshändelseregeln. Nu ska DN ersätta Skyttedal för dessa bilder. Men tidningen behöver inte betala skadestånd.

Allmänintresse för bilderna enligt DN

På bilderna sågs den förre KDU-ledaren och den då blivande partiledaren Ebba Busch Thor posera framför militärfordon i Israel år 2009.

Sara Skyttedal krävde 28 000 kronor för bilderna – men DN bestred kravet. Tidningen hänvisade till upphovsrättslagen och att kunna publicera bilder med stort allmänintresse i en relevant nyhetskontext.

– Alla bilder på Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal med kulsprutor framför arméfordon var enligt rätten att betrakta som stort allmänintresse och vi hade rätt att publicera dem. Det är vi väldigt glada för, den principen är viktig för all journalistik i Sverige, säger Caspar Opitz om domen.

 

LÄS MER: Busch Thor om DN-bråket: Har inte skänkt pengar

 

Bilder på Busch Thor och Skyttedal vid militärfordon

Domstolen anser att DN haft rätt att publicera bilderna på Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal vid eller i militärfordon. Men inte övriga bilder, grupp- och landskapsbilder – som inte anses ha något samband med den artikel DN skrev.

– De var några bilder på kaktusar och landskap som vi publicerade i kontexten som rätten tyckte var fel. De ska givetvis Sara Skyttedal ha ersättning för. Men för oss var principen det viktiga, säger Caspar Opitz.

Tvisten har varit uppmärksammad i medier och den före detta KDU-ledaren har hävdat att rättsprocessen skulle kunna försätta henne i personlig konkurs. Hon riskerade rättegångskostnader på 544 000 kronor, med sina egna och DN:s omkostnader.

Skyttedal: "Har rätt till privatliv"

– Rent ekonomiskt var det jättekorkat att ge sig in i det här men jag har svårt att låta bli att göra något när jag tror att det är rätt, säger Sara Skyttedal.

Hon fortsätter:

– Trots att jag är en offentlig person har jag rätt till ett privatliv. Publicerar jag bilder på mina vänner på Facebook vill jag kunna välja hur de sprids.

I början av december startade hon en insamling för att klara en eventuell förlust i tvisten. Hon berättar att hon fick ihop en kvarts miljon kronor.

– Det som blir över när jag betalat mina rättegångskostnader blir en fin donation till Centrum för rättvisa.

Firar med champagne

Dagen innan domen lade Skyttedal en flaska lyxig champagne på kylning. Den ska hon nu korka upp.

– Nu kan möta julen utan att oroa mig för personlig konkurs, säger hon – och tackar alla som stöttat henne.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag