Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen: ”Kommer ta lång tid innan vi är tillbaka”

Partiernas svar till hushållen: Så ska elkrisen lösas
Oljekraftverket i Karlshamn är redan nu över förra årets produktion.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oljekraftverket i Karlshamn kommer troligtvis behöva nyanställa inför vintern.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Oljekraftverket i Karlshamn har redan producerat mer energi i år än under hela 2021.

Men det kommer inte ta Sverige ur elkrisen.

– Det har tagit oss 30 år att hamna i den här situationen och det kommer sannolikt ta ungefär lika lång tid att komma ur det, säger Henrik Svensson, chef på kraftverket, till Svenska Dagbladet.

Tillgången och priset på el är en av de viktigaste frågorna i valet om precis en vecka. Det är kärnkraftens vara eller icke vara och vad som ledde fram till att Ringhals 1 och 2 stängdes ned som har lyfts i debatterna. 

Dessutom har Ryssland nu helt stängt Nord Stream 1 vilket påverkar gasleveranser till Europa. Och Ringhals 4 kan inte producera under hösten.

Karlshamnsverket, ett oljekraftverk, är i drift sedan i början av augusti och har funnits som en reserv. Det kan också producera el på eget initiativ, när elpriset är så pass högt att det lönar sig. I mitten av augusti rapporterade Aftonbladet att Karlshamnsverket gjorde av med 70 000 liter olja – i timmen.

Under 2021 producerade Karlshamnsverket mer energi än de tidigare tio åren tillsammans och redan nu har man producerat mer i år än förra året, skriver Svenska Dagbladet.

Henrik Svensson som är chef på kraftverket tror att det kommer ta lång tid att återfå stabilitet, han säger att kraftsystemet som fanns förmodligen var världens bästa. 

”Extremt långsamma system”

Han får kommentaren av SvD:s reporter att han pratar i imperfekt. 

– Ja, men det är imperfekt. Den tiden är förbi och det kommer ta lång tid innan vi är tillbaka. Det har tagit oss 30 år att hamna i den här situationen och det kommer sannolikt ta ungefär lika lång tid att komma ur det. Det är extremt långsamma system, säger han till tidningen. 

Henrik Svensson menar också att det inte är någon enskild regerings fel att Sverige just nu har den här situationen, och att det pågått under en längre tid. 

– Det är mer en långvarig söndring, eller hur man nu ska uttrycka det, säger han till SvD.

Kan behöva nyanställa 

På kraftverket i Karlshamn tror man också att produktionen kan behöva öka ännu mer, vilket kommer betyda att fler behöver anställas, skriver SVT på söndagen.

– Nu kör vi ett ”block” och det klarar vi med den bemanning vi har. Men när Svenska Kraftnät lägger två av våra block i förhöjd beredskap behöver vi mer personal, och den har vi inte haft. Förra året gällde det tio dygn kontinuerligt, vilket leder till att vi kör slut på folk. Det är en ohållbar situation, och det är därför vi måste nyanställa, säger Henrik Svensson till SVT. 

I intervjun med SvD, som skedde innan beskedet om Ringhals 4 och Nord Stream 1, säger Henrik Svensson att han har sett kraftverket som hjältar – och just nu som några som kan hålla elpriserna nere.

– I den gamla kontexten, före 2021, var det vi som kickade i gång när andra inte kunde av olika anledningar. På det sättet såg vi till att hålla Sveriges lampor lysande. Jag brukade säga att vi var skillnaden mellan ljus och mörker.

Socialdemokraterna vill jobba på EU-nivå med att frikoppla gaspriset från elprismodellen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.