Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen i dödläget: Ukraina har vunnit krigets första fas

Tomas Ries, docent i krigsvetenskap, om ryska styrkornas framfart i Ukraina
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Ukrainsk soldat.
Foto: ALEX CHAN TSZ YUK/SOPA IMAGES/SHUTTE / ALEX CHAN TSZ YUK/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER

De ukrainska styrkorna har besegrat Ryssland i krigets inledande fas, enligt tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Men dödläget som nu uppstått riskerar att bli väldigt våldsamt och blodigt.

Rysslands invasion av Ukraina tappade fart redan innan den hade börjat. Nästan ingenting har gått som Putin planerat. Brist på bränsle, mat och stridsmoral – och ett betydligt hårdare motstånd än vad han hade tänkt sig. Lägg därtill en mer enad västvärld bakom Ukraina än den ryska presidenten anade.

Den ryska planen var, enligt ISW, att man med luftunderstött infanteri och pansartrupper snabbt skulle kunna ta Kiev, Charkiv, Odessa och andra stora ukrainska städer för att sedan ersätta den ukrainska regeringen med en marionettregering. 

”Den kampanjen har kulminerat. Ryska styrkor fortsätter ha begränsade framgångar i vissa delar av skådeplatsen, men det är väldigt osannolikt att de skulle kunna uppnå sina mål på det sättet”, skriver tankesmedjan som bedömer att Ukraina helt enkelt har besegrat Ryssland i krigets första fas. Men det handlar i mångt och mycket om en pyrrhusseger. 

Att Mariupols – troligen – nära förestående fall skulle frigöra tillräckligt med trupper för att förändra situationen nämnvärt anser inte ISW vara troligt. Den oväntat utdragna belägringen och de nuvarande gatustriderna har kostat för mycket tid, initiativkraft och framför allt slagstyrka. Kvar i området finns större och bättre försvarade städer.

Kan orsaka enorma förluster

Enligt ISW skulle det strategiskt riktiga draget för Ryssland nu vara att backa, ta en paus, arbeta fram en ny plan och bygga upp resurserna igen. Så ser inte ut att bli fallet. 

I stället satsar Ryssland på att skicka små förstärkningar till lokala strider för att hålla i gång sin kampanj. ”Vi bedömer att denna taktik kommer att misslyckas”, skriver ISW. 

Men det dödläge som följt efter krigets första fas kan bli väldigt våldsamt och blodigt, varnar ISW. ”Dödläge är inte vapenvila eller eld upphör, det är ett läge i krig där båda sidor genomför offensiva operationer som inte förändrar situationen. Dessa operationer kan orsaka enorma förluster”, skriver ISW och drar paralleller till slagen vid Somme och Verdun under första världskriget – två av världshistoriens blodigaste slag.

”Om kriget i Ukraina fortsätter i dödläge, kommer ryska styrkor fortsätta bomba ukrainska städer, förstöra dem och döda civila... Ukrainas seger har därför skapat förutsättningar för en förödande, utdragen fortsättning”, skriver de och menar att ett fortsatt och utökat stöd till Ukraina är nödvändigt.

Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

”Blodigaste händelsen i kriget hittills”

Expressens Magnus Falkehed och Niclas Hammarström på plats i Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.