Mördade sin vän i bilen – döms till livstids fängelse

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
32-åringen döms till livstids fängelse för mordet på 28-åringen.
Foto: Polisen
Nyköpings tingsrätt.
Bild från polisens förundersökning.
Foto: Polisen
Den 28-åriga mannen hittades död i bagageutrymmet till en bil.

En 28-åring hittades död i en bil söder om Katrineholm i december i fjol. Nu har en 32-årig man som stått åtalad för mordet dömts. 

Livstids fängelse, är domen från Nyköpings tingsrätt. 

Den 28-åriga mannen hade blivit knivhuggen i bilen, och hittades död i bagageutrymmet den 21 december i fjol. Där hade han förblött och troligtvis kvävts i det trånga utrymmet, enligt åklagarens gärningsbeskrivning. 

En 32-årig man greps samma dag som dådet och hade på sig ett linne med offrets DNA. Mannen har dokumenterad missbruksproblematik, och var påverkad av amfetamin när han gick till attack under bilfärden, enligt utredningen. 

Nu har mannen fått sin dom i Nyköpings tingsrätt: Livstids fängelse. Han ska även betala närmare 145 000 kronor i skadestånd till den mördade mannens anhöriga samt dödsbo. 

Tre vänner i bilen

Enligt domen var de båda vänner och med i bilen fanns ytterligare en nära vän. Bilfärden gick igenom Norrköping till Katrineholm. 

Knivattacken var plötslig, enligt den tredje mannen. Han och den dömda sprang ut i skogen efter knivattacken. 

Något motiv till dådet har inte framkommit, enligt domen. Men den som nu dömts ska ha varit påverkad av droger vid tillfället. Det finns även uppgifter om att vännerna kände sig förföljda, enligt utredningen. 

Mannen döms även för ringa narkotikabrott.

32-åringen: Olyckshändelse

Den dömda nekar till brott, och hävdar att det som skedde var en olyckshändelse och att det bara skadade 28-åringen. 

Tingsrätten bedömer nu att 32-åringen inte gjorde något för att stoppa blödningen – och att han vid tillfället hade insett att vännen var på väg att dö. 

Den tredje mannen i bilen misstänktes till en början för delaktighet i mordet, men friades sedan och har gått över som vittne i utredningen. 

Enligt domstolen får hans uppgifter stöd i den tekniska bevisningen från utredningen. 

LÄS OCKSÅ: KRIMRUMMET: Musikvideo kan ge svaren – efter mordet på Adriana 

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.