"Domen är förvirrad och ganska dålig"

Publicerad
Uppdaterad
The Pirate Bays presstalesman Peter Sunde om tingsrättens dom:
- Domen är förvirrad och ganska dålig, säger han i en videosändning på internet.
Peter Sunde pratade om domen – ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd – från sin lägenhet i Limhamn.
- Domen är förvirrad och ganska dålig. Oftast straffas man för det man gör, inte för det andra gör, säger Sunde.
Han menar att The Pirate Bay som sökmotor inte kan ha gjort sig skyldig till upphovsrättsbrottet, utan att det i så fall är användarna som har gjort något olagligt.
Peter Sunde höll upp ett handskrivet papper, som en skuldsedel, med texten "Jag är skyldig er 31 000 000 SEK" – följt av "JK", just kidding (skojade bara).
- Det är så nära de kommer att komma, sa han.

Jämför med Google

Sunde jämför bland annat med sökmotorn Google, där vem som helst minst lika enkelt kan hitta så kallade torrenthänvisningar – filer som genom speciella program kan ladda hem exempelvis filmer och skivor.
All fildelning är inte olaglig. Äger man rättigheterna till ett verk kan man välja att lägga ut det i fildelningsnätverk.
Det Sunde och övriga från The Pirate Bay är dömda för är medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, alltså för att filer som de inte äger rättigheterna till ha gått att hitta genom sajten som de står bakom.

Coelho redo att vittna

Världskände författaren Paolo Coelho, som bland annat har skrivit mångmiljonsäljande Alkemisten, är en person som har lagt ut verk till fildelning.
När ska svenskarna stänga Google? undrar en chattare under presskonferensen.
- Bra fråga. Skulle vara intressant om någon stämde Google. Så gör det, stäm Google, uppmanar Peter Sunde.
- Det är synd att Google inte erbjöd sig att hjälpa oss i rättegångsfallet. Det kommer att komma tillbaka och bita dem i arslet.

Pirate Bay blir kvar

Peter Sunde är ändå rätt säker på att han aldrig kommer att behöva sitta i fängelse och säger att upphovsrättslobbyn inte kommer att få ett rött öre i skadestånd.
- De kan gå upp till en miljard; det spelar ingen roll, för vi kan inte betala och vi kommer inte att betala, sade Sunde och tillade att han hellre skulle bränna allt han äger än betala skadestånd till industrin.
Ytterligare en sak han är säker på:
- Med The Pirate Bay kommer det inte att hända någonting.

Alla skrattade

I början av presskonferensen berättar Peter Sunde att han har talat med två av de övriga dömda, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, och de "skrattade alla".
- Det är så bisarrt att vi döms som ett team, inklusive Carl Lundström. Det är otroligt. Jag hoppas att många går på demonstrationerna, bara för att visa sitt förakt för rätten, inte sitt stöd för oss. Det här är en politisk rättegång som handlar om pengar och makt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag