Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömdes för spioneri – nu släpps han från Ryssland

Advokaten tidigare i år: Kan bli benådad av Putin
Norske Frode Berg har släppts från ryskt fängelse.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Frode Berg släpptes i samband med en fångutväxling av spioner mellan Ryssland och Litauen.Foto: ROBERTAS DACKUS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norska Frode Berg dömdes för spioneri i Ryssland 2017.

Straffet sattes till 14 års fängelse – men redan nu på fredagen har han släppts, rapporterar Dagbladet. 

Frode Berg uppges ha utlämnats till Litauen i samband med en fångutväxling.

Det var i december för två år sedan som norrmannen Frode Berg greps i Moskva. Snart stod han anklagad för spioneri.

Enligt anklagelsen skulle Frode Berg ha samlat in uppgifter om ryska atomubåtar och haft kontakt med en anställd vid ett ryskt försvarsföretag. I rättegång dömdes han till 14 år i ryskt fängelse – men straffet visade sig bli kortare än så.

För redan på fredagen har han släppts.

På eftermiddagen har Norges nationella säkerhetschef, Darius Jauniskis, hållit pressträff om nyheten. Han uppger att Frode Berg utlämnats till Litauen i samband med en fångutväxling med Ryssland, rapporterar Dagbladet.

– Vi är lättade och glada. Det är allt vi har att säga nu, säger Frode Bergs dotter, Christina Berg till tidningen.

Advokaten på plats i Litauen

Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes befinner sig i nuläget i Litauen. 

Frode Berg är äntligen fri! Han kom för ett litet tag sedan från Kalingrad till Litauen. Jag är i Litauen och väntar på att träffa honom snart,” skriver han på Twitter. 

Advokaten skriver vidare att han kommer att ge ytterligare information senare, om hur vägen framåt ser ut för Frode Berg.

Statsministern Erna Solberg uppgav på presskonferensen att Frode berg är välkommen hem till Norge för att återförenas med sin familj.

Utöver Frode Berg har också två litauiska medborgare utlämnats i fångbytet. Från Litauen har samtidigt två ryska män, Nikolaj Filiptsjenko och Sergej Moisejenko, som även de dömts för spioneri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.