Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömda männens liv efter mordet på Ndella

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ahmad Al-Shewani och Geankarlo Garcia Barrera.
Ndella Jack.
Foto: Privat / Privat

Ahmad Al-Shewani, 31, och Geankarlo Garcia Barrera, 24, dömdes för inblandning i mordet på 19-åriga Ndella Jack.

Nu har båda placerats på säkerhetsanstalter – flyktrisken och faran för våld och brott bedöms vara hög.

Bland deras cellgrannar finns flera kvinnomördare.

18-åriga Ndella Jack sköts ihjäl med flera skott i sin bostad i Råcksta i västra Stockholm sommaren 2019. I lägenheten befann sig även hennes nyblivna make, som klarade sig. Han var måltavlan för skotten.

Ett drygt år senare dömdes Ahmad Al-Shewani och Geankarlo Garcia Barrera för inbladning i mordet och mordförsöket.

De var båda best man på Ndella Jacks bröllop. Al-Shewani och Garcia Barrera tillhörde samma kriminella nätverk som maken, med säte i Brandbergen söder om Stockholm.

Bröllopsfest slutade illa

Polisen tror att ett bråk på bröllopsfesten mellan de två och maken var början på en konflikt som nådde sin kulmen med dödsskjutningen. De två dömda åkte hem i förtid från festen – och attackerade parets hem ett par dagar senare.

Al-Shewani och Garcia Barrera friades först i tingsrätten. När hovrätten sedan kom fram till de var skyldiga befann sig Ahmad Al-Shewari på fri fot. Han kunde gripas i januari 2021 i ett stort tillslag med lokal polis och insatsstyrkan i Trosa.

Båda två dömdes för medhjälp till mord – och inte för mord – eftersom det inte gick att slå fast att de avlossade skotten från mordvapnet. Påföljden blev 12 års fängelse för Ahmad Al-Shewari och 16 års fängelse för Geankarlo Garcia Barrera.

Säkerhetsklass 1

Kriminalvården har nu fattat beslut att de två bestmännen ska placeras på olika anstalter.

Al-Shewari hamnar på på säkerhetsklass 1-anstalten Saltvik utanför Härnösand – då myndigheten bedömer att risken för hot, våld, brott och fritagningsförsök är hög.

Enligt Kriminalvården finns samma risker med Garcia Barrera. Han placeras på säkerhetsklass 1-anstalten Salberga i Sala.

Om båda männen skrivs i Kriminalvårdens utredningar:

”Risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara hög. Risken för hot eller våld bedöms vara hög. Risken för annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara hög.”

Dömda kvinnomördare

På Saltvik sitter flera av Sveriges farligaste fångar. Bland andra livstidsdömde Peter Mangs och Khader Amiri som ströp sin unga hustru Marzieh i Hökarängen 2016.

Adnan Mzori, känd från dokusåpan ”Expedition: Robinson” från 2000, gick till attack mot en medfånge med ett rakblad i oktober 2019. Samma år fick hustrumördaren Mohammed Saleh flyttas från anstalten då personalen inte kunde hantera hoten mot honom från andra fångar.

Även på Salberga sitter flera av landets mest ökända brottslingar. Många av dem är kvinnomördare. Bland andra Mobrok Kalifa Daw som slog ihjäl sin fru med en hantel och Martin Broling som mördade Madeleine Delbom tillsammans med sina vänner i Långshyttan.

I våras ville Engla Höglunds mördare Anders Eklund omplaceras från Salberga efter att han blivit misshandlad av andra fångar. Den livstidsdömde terroristen Hassan Al-Mandlawi sitter också av sitt straff på Salberga. Han har vid upprepade tillfällen gått till attack mot personalen.

18-åriga Ndella Jack dog av kulor polisen tror var ämnade för maken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.