Dömda läkare som jobbar vidare

Han har prickats tre gånger i sin tjänst som läkare och dömts till fängelse.

Trots det har Karl-Erik Tronner, 64, kunnat fortsätta utöva sitt yrke.

Nu misstänks han för nya brott. I går häktades kändisläkaren misstänkt för grovt bedrägeri.

- Han har lurat landstinget på hundratusentals kronor, säger åklagare Carl Asterius.

Lummiga träd kantar gatan på den exklusiva delen av Östermalm i Stockholm.

Här bor läkaren Karl-Erik Tronner, känd för att ha behandlat flera berömda människor och för att ha gjort sig en förmögenhet på fastighetsaffärer.

Men även omskriven som "skräckläkaren" och "skandalläkaren".

Han fick sin första varning från Hsan, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, 1997 efter att ha häktats för grovt bokföringsbrott.

Sedan dess har han avtjänat åtta månader i fängelse samt anmälts ytterligare tio gånger. Totalt har tre av anmälningarna lett till varningar, bland annat för att ha felbehandlat patienter och för att ha skrivit olämpliga intyg.

Trots det har Karl-Erik Tronner fått fortsätta arbeta som läkare och hade fram till förra året ett kontrakt som husläkare för landstinget i Stockholm.

93 milj kr i skulder

Samtidigt har kronofogden jagat kändisläkaren för skulder som i dag växt till drygt 93 miljoner kronor.

Nu misstänks han för nya ekonomiska brott.

Karl-Erik Tronner häktades i går, på sannolika skäl misstänkt för grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och grova bedrägerier.

- Personliga intäkter har inte tagits upp till beskattning utan har i stället gått in i en bolagssfär. Det är väldigt värdefull egendom - fastigheter, båtar, bilar och liknande. Det rör sig sammanlagt om värden för en handfull miljoner kronor, säger åklagare Carl Asterius.

Flera av brotten ska ha pågått sedan 2003.

Åklagaren menar dessutom att Karl-Erik Tronner har blåst landstinget på pengar under tiden som han haft avtal med dem som husläkare.

Han ska bland annat ha skickat laboratorieprover på analys och låtit landstinget stå för kostnaden, trots att det egentligen skulle vara kändisläkarens arbetsplats Engelbrektskliniken, som Tronner grundat, som betalade

- Det handlar om ett bedrägligt missbruk. Landstinget bär vissa kostnader som borde ha burits av bland annat Tronner. säger Carl Asterius.

Greps i måndags

- Det rör sig om några hundra tusen kronor. Beloppet gör det grovt, men det är också ett missbruk av ett förtroende som gör att det blir grovt.

Kändisläkaren greps i sitt hem i måndags morse efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

Samma dag gjorde kronofogden en utmätning vid Tronners sommarhus på Värmdö. Där beslagtog de bland annat två bilar, en båt, en åkgräsklippare, fyra vinskåp och 270 flaskor vin.

Har kartlagt 27 läkare

Expressen har kartlagt 27 läkare som dömts eller åtalats för brott - men ändå tillåts fortsätta i yrket.

"God etik hos läkarkåren är en viktig förutsättning för bra hälso- och sjukvård. Det gäller i synnerhet i patient-läkarrelationen, men också i relationen till kollegor, arbetskamrater och samhället i övrigt" skriver Sveriges läkarförbund på sin hemsida.

Men någon regel att få sluta som läkare om man döms för brott finns inte.

- Men om man är dömd för brott påverkar det givetvis förtroendet. Det är klart att man inte ska ha läkare i vården som begår brott, säger Anders Printz på socialstyrelsen.

Men Sveriges läkarförbund vill inte att läkare ska bli av med legitimationen automatiskt vid fällande dom:

- Jag är rädd för att man blir för kategorisk gentemot människor som är dömda för det eller det. Jag vill framhäva att man kan bli förlåten. Därmed inte sagt att man har rätt att tjänstgöra som läkare om man begår grova brott, säger Marie Wedin, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Rättegång om ett halvår

Ekobrottsmyndigheten kommer nu att gå igenom Karl-Erik Tronners finanser för att hitta ytterligare bevis mot honom. Rättegång blir inte förrän tidigast om ett halvår.

Karl-Erik Tronner förnekar brott. Hans försvarare Peter Haglund vill inte kommentera anklagelserna mot sin klient.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.