Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Dömda för våld mot barn kan frias i HD

Publicerad

Flera föräldrar som dömts för våld mot sina barn har beviljats omprövning av högsta domstolen, skriver Dagens nyheter. Detta efter att några av Sveriges ledande experter på barnvåld har ifrågasatts.

En 41-årig man som dömdes till fyra års fängelse för att ha bland annat ha brutit benen på sin nyfödda dotter kan nu frias. Enligt andra experter kan dotterns låga D-vitaminnivåer och en våldsam förlossning ha orsakat skadorna.

En 33-åring som dömdes till fem års fängelse för att ha orsakat sitt spädbarns död och en 41-åring som dömdes till fyra års fängelse för att ha brutit benen på sin nyfödda dotter.

Det är två av tre fall som rör våld mot barn som nyligen har beviljats resning av högsta domstolen. Utöver det prövas flera liknande fall i hovrätten. I samtliga fall handlar det om föräldrar som dömts för att ha misshandlat sina barn och där läkarutlåtanden har varit den enda bevisningen. I två av fallen som ska prövas i HD rör det sig om så kallat skakvåld.

Domstolarna har dömt föräldrarna efter utlåtanden från Mio-gruppen på Karolinska institutet, vars medarbetare har ansetts vara Sveriges ledande experter på området. De har förklarat att många av barnens skador kan ha orsakats av skakvåld.

Men nu får experterna mothugg av flera andra experter som menar att det är omöjligt att avgöra hur skadorna har uppkommit och vem som orsakat dem, det rapporterar Dagens Nyheter.

Kan ha orsakats av förlossningen

Den 41-årige man som nyligen har avtjänat fyra års fängelse för misshandeln av sin nyfödda dotter ska få sitt fall prövat av HD. Dottern hade bland annat frakturer på skelettet som enligt läkarutlåtandena var orsakade av våld. Men nu har mannens advokat Claes Borgström åberopat nya experter som visar att flickan hade mycket låga D-vitaminnivåer, något som skulle göra hennes skelett mycket ömtåligt. Enligt experterna kan även dottern ha ådragit sig många av skadorna under förlossningen. Högsta domstolen anser därför att det finns skäl att pröva fallet på nytt.

– Mio-gruppen har fått ett väldigt stort inflytande på hur man ska se på de här frågorna. Jag hoppas att det blir noggrannare bedömningar framöver och att man inte bara viftar bort alternativa möjligheter, säger Claes Borgström till Dagens Nyheter.

Oklart vad som orsakade skadorna

33-åringen, som dömdes till fem års fängelse för att ha orsakat sin dotters död, förklarar för Dagens Nyheter att resningen i HD är en chans till upprättelse. Enligt hovrätten skakade han dottern till döds, själv hävdar 33-åringen att han är helt oskyldig.

För Dagens Nyheter berättar han att han åkte bil med dottern när hon plötsligt började hänga med huvudet och tappade sin napp. Han ringde SOS Alarm och gav konstgjord andning, men flickans liv gick inte att rädda.

I tingsrätten friades mannen, men domen överklagades till hovrätten som dömde honom till fängelse. Det efter att en expert som var knuten till Mio-gruppen yttrat sig till rätten. Mannens advokat Percy Bratt har dock presenterat flera andra experter som anser att flickans skador kan ha orsakats av andra saker än våld. Och nu ska fallet alltså prövas av HD.

Åberopat en rad experter

– Vi har åberopat en rad experter som framhåller att det finns många möjligheter till hur de här skadorna kan ha uppkommit. Även socialstyrelsens rättsliga råds egen expert pekar på att det finns flera olika möjliga dödsorsaker, säger Bratt till Expressen.

Björn Tingberg från Barnskyddsteamet Mio, tidigare Mio-gruppen, förklarar att det är viktigt att ta till sig ny kunskap. Han har inte själv skrivit något av de kritiserade läkarutlåtandena och medger att en del av det som tidigare ansågs vara tecken på skakvåld har blivit mer otydliga.

–  Några har hävdat att det inte existerar barn som har skadats av skakvåld. Det anser jag att man kan avfärda. Men det är viktigt att forska mer om hur vanligt det är med den här sortens hjärnblödningar bland barn utan att vara skakade och flera andra frågor. Vi måste titta på det här och ta intryck av nya rön, säger Björn Tingberg till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag