Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömda för våld mot barn kan frias i HD

Foto: Olle Sporrong

Flera föräldrar som dömts för våld mot sina barn har beviljats omprövning av högsta domstolen, skriver Dagens nyheter. Detta efter att några av Sveriges ledande experter på barnvåld har ifrågasatts.

En 41-årig man som dömdes till fyra års fängelse för att ha bland annat ha brutit benen på sin nyfödda dotter kan nu frias. Enligt andra experter kan dotterns låga D-vitaminnivåer och en våldsam förlossning ha orsakat skadorna.

Skakvåld

Skakvåld hos små barn är en omstridd diagnos. Mio-gruppen hävdar på sin hemsida att skador drabbar åtta till tio barn per år, men nu förklarar gruppen att den siffran är för hög.

De flesta experter är överens om att nyfödda barn riskerar att få allvarliga skador av kraftiga skakningar. Det som skiljer experterna åt är olika uppfattningar om möjligheten att avgöra hur skadorna uppkommit. Experter menar att skadorna till exempel kan ha orsakats av förlossningen.

Föräldrar som misstänkts för skakvåld mot barn får väldigt olika behandlingar av rättssystemet. Vissa har åtalats för grov misshandel, andra har släppts efter att polisutredningen lagts ned men sociala myndigheter har ändå omhändertagit barnet.

En 33-åring som dömdes till fem års fängelse för att ha orsakat sitt spädbarns död och en 41-åring som dömdes till fyra års fängelse för att ha brutit benen på sin nyfödda dotter.

Det är två av tre fall som rör våld mot barn som nyligen har beviljats resning av högsta domstolen. Utöver det prövas flera liknande fall i hovrätten. I samtliga fall handlar det om föräldrar som dömts för att ha misshandlat sina barn och där läkarutlåtanden har varit den enda bevisningen. I två av fallen som ska prövas i HD rör det sig om så kallat skakvåld.

Domstolarna har dömt föräldrarna efter utlåtanden från Mio-gruppen på Karolinska institutet, vars medarbetare har ansetts vara Sveriges ledande experter på området. De har förklarat att många av barnens skador kan ha orsakats av skakvåld.

Men nu får experterna mothugg av flera andra experter som menar att det är omöjligt att avgöra hur skadorna har uppkommit och vem som orsakat dem, det rapporterar Dagens Nyheter.

Kan ha orsakats av förlossningen

Den 41-årige man som nyligen har avtjänat fyra års fängelse för misshandeln av sin nyfödda dotter ska få sitt fall prövat av HD. Dottern hade bland annat frakturer på skelettet som enligt läkarutlåtandena var orsakade av våld. Men nu har mannens advokat Claes Borgström åberopat nya experter som visar att flickan hade mycket låga D-vitaminnivåer, något som skulle göra hennes skelett mycket ömtåligt. Enligt experterna kan även dottern ha ådragit sig många av skadorna under förlossningen. Högsta domstolen anser därför att det finns skäl att pröva fallet på nytt.

– Mio-gruppen har fått ett väldigt stort inflytande på hur man ska se på de här frågorna. Jag hoppas att det blir noggrannare bedömningar framöver och att man inte bara viftar bort alternativa möjligheter, säger Claes Borgström till Dagens Nyheter.

Oklart vad som orsakade skadorna

33-åringen, som dömdes till fem års fängelse för att ha orsakat sin dotters död, förklarar för Dagens Nyheter att resningen i HD är en chans till upprättelse. Enligt hovrätten skakade han dottern till döds, själv hävdar 33-åringen att han är helt oskyldig.

För Dagens Nyheter berättar han att han åkte bil med dottern när hon plötsligt började hänga med huvudet och tappade sin napp. Han ringde SOS Alarm och gav konstgjord andning, men flickans liv gick inte att rädda.

I tingsrätten friades mannen, men domen överklagades till hovrätten som dömde honom till fängelse. Det efter att en expert som var knuten till Mio-gruppen yttrat sig till rätten. Mannens advokat Percy Bratt har dock presenterat flera andra experter som anser att flickans skador kan ha orsakats av andra saker än våld. Och nu ska fallet alltså prövas av HD.

Åberopat en rad experter

– Vi har åberopat en rad experter som framhåller att det finns många möjligheter till hur de här skadorna kan ha uppkommit. Även socialstyrelsens rättsliga råds egen expert pekar på att det finns flera olika möjliga dödsorsaker, säger Bratt till Expressen.

Björn Tingberg från Barnskyddsteamet Mio, tidigare Mio-gruppen, förklarar att det är viktigt att ta till sig ny kunskap. Han har inte själv skrivit något av de kritiserade läkarutlåtandena och medger att en del av det som tidigare ansågs vara tecken på skakvåld har blivit mer otydliga.

–  Några har hävdat att det inte existerar barn som har skadats av skakvåld. Det anser jag att man kan avfärda. Men det är viktigt att forska mer om hur vanligt det är med den här sortens hjärnblödningar bland barn utan att vara skakade och flera andra frågor. Vi måste titta på det här och ta intryck av nya rön, säger Björn Tingberg till Dagens Nyheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!