"STRUNTADE I BEVAKNINGEN". Den dömde 23-årige mannen lämnades enligt uppgift obevakad av de tre poliserna här vid den iranska ambassaden på Lidingö. "De struntade i bevakningen", uppger en källa. Foto: Roger Vikström
"STRUNTADE I BEVAKNINGEN". Den dömde 23-årige mannen lämnades enligt uppgift obevakad av de tre poliserna här vid den iranska ambassaden på Lidingö. "De struntade i bevakningen", uppger en källa.  Foto: Roger Vikström

Dömd våldtäktsman försvann vid ambassaden

Publicerad
Uppdaterad
Den dömde våldtäktsmannen lyckades fly från tre polismän.
Under ett besök på Irans ambassad lämnade de honom helt obevakad - för att hämta ut pengar åt honom.
När poliserna kom tillbaka hade mannen flytt och nu är han efterlyst.
Den 23-årige mannen dömdes 2008 till tre år och nio månaders fängelse för våldtäkt, våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt och olaga tvång. Dessutom beslutade rätten att mannen skulle utvisas ur Sverige i tio år.
De unga flickorna som utsattes för hans övergrepp har alla berättat om att han vid varje tillfälle sa till dem:
- Jag behöver bara 30 sekunder för att komma och jag ska se till att du också kommer till himmelriket.
23-åringen har nu avtjänat sitt straff och i tisdags skulle utvisningen påbörjas med ett besök på Irans ambassad på Lidingö.

Har blivit efterlyst

Enligt Expressens källor lät poliserna mannen själv gå in på ambassaden. När han kom ut sa han att han behövde pengar till avgiften för passansökan.
Alla tre poliserna beslöt sig då, enligt Expressens källor, för att lämna sexbrottslingen på ambassaden för att åka och ta ut pengar åt honom.
- De struntade i bevakningen, säger en källa med insyn.
När poliserna kom tillbaka till ambassaden strax före klockan 11 i tisdags förmiddag hade mannen flytt. Nu är han efterlyst.
Linda Landin, chef för polisens rättsenhet i Västmanland, bekräftar att något gick snett när mannen avvek under ambassadbesöket. Men hon kommenterar inte några detaljer från polisinsatsen.

"Det undrar vi med"

Hur kunde det hända?
- Det undrar vi med. Vi har tillsatt en intern utredning, säger hon.
Hur kan man ensam rymma från flera poliser?
- Jag kan inte svara på det. Jag har förstått att han finns vid ambassaden och ska ordna papper, i samband med det så avviker han. Vi har begärt in redogörelser på hur det kunde hända och vilka bedömningar som gjordes, säger Linda Landin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag