Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömd våldtäktsman försvann vid ambassaden

"STRUNTADE I BEVAKNINGEN". Den dömde 23-årige mannen lämnades enligt uppgift obevakad av de tre poliserna här vid den iranska ambassaden på Lidingö. "De struntade i bevakningen", uppger en källa. Foto: Roger Vikström
Den dömde våldtäktsmannen lyckades fly från tre polismän.
Under ett besök på Irans ambassad lämnade de honom helt obevakad - för att hämta ut pengar åt honom.
När poliserna kom tillbaka hade mannen flytt och nu är han efterlyst.
Den 23-årige mannen dömdes 2008 till tre år och nio månaders fängelse för våldtäkt, våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt och olaga tvång. Dessutom beslutade rätten att mannen skulle utvisas ur Sverige i tio år.
De unga flickorna som utsattes för hans övergrepp har alla berättat om att han vid varje tillfälle sa till dem:
- Jag behöver bara 30 sekunder för att komma och jag ska se till att du också kommer till himmelriket.
23-åringen har nu avtjänat sitt straff och i tisdags skulle utvisningen påbörjas med ett besök på Irans ambassad på Lidingö.

Har blivit efterlyst

Enligt Expressens källor lät poliserna mannen själv gå in på ambassaden. När han kom ut sa han att han behövde pengar till avgiften för passansökan.
Alla tre poliserna beslöt sig då, enligt Expressens källor, för att lämna sexbrottslingen på ambassaden för att åka och ta ut pengar åt honom.
- De struntade i bevakningen, säger en källa med insyn.
När poliserna kom tillbaka till ambassaden strax före klockan 11 i tisdags förmiddag hade mannen flytt. Nu är han efterlyst.
Linda Landin, chef för polisens rättsenhet i Västmanland, bekräftar att något gick snett när mannen avvek under ambassadbesöket. Men hon kommenterar inte några detaljer från polisinsatsen.

"Det undrar vi med"

Hur kunde det hända?
- Det undrar vi med. Vi har tillsatt en intern utredning, säger hon.
Hur kan man ensam rymma från flera poliser?
- Jag kan inte svara på det. Jag har förstått att han finns vid ambassaden och ska ordna papper, i samband med det så avviker han. Vi har begärt in redogörelser på hur det kunde hända och vilka bedömningar som gjordes, säger Linda Landin

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!