Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinesisk spion utvisas efter krav från Säpo

Dömdes för spionage 2018 • Släpptes från fängelset tidigare i år
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har beslutat att utvisa en 52-årig kinesisk man som dömts för spionage mot tibetaner i Sverige, rapporterar Göteborgs-Posten.

Beslutet kommer efter en begäran från Säpo.

Mannen ska ha spionerat på tibetaner i Sverige och han dömdes 2018 till fängelse för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person, ett brott ofta brukar kallas för flyktingspionage.

Enligt domen ska mannen utgett sig för att sympatisera med den tibetanska självständighetsrörelsen, men i själva verket samlat in uppgifter om tibetaner och deras släktingar.

Detta har skett i syfte att överlämna dessa uppgifter till företrädare för den kinesiska staten”, skriver tingsrätten i domen.

Hot mot rikes säkerhet

52-åringen kom ut ur fängelset i september i år men blev då direkt omhändertagen av Säkerhetspolisen, som fortfarande bedömde att han var ett hot mot rikets säkerhet enligt GP.

Den 26 juni beslutade Migrationsverket att mannen skulle utvisas men det beslutet överklagades till regeringen av mannen.

”Regeringen avslår överklagandet”, skriver regeringen i sitt beslut som undertecknats av inrikesminister Mikael Damberg (S), enligt GP.

Göteborgs-Posten har sökt Mikael Damberg för en kommentar men han har avböjt att kommentera ärendet.

”Jag har munkavle”

Den 52-åriga mannen har själv nekat till anklagelserna och har uppgett till Migrationsdomstolen att han inte utgör något hot mot rikets säkerhet.

Mannens offentliga biträden, Leutrim Kadriu och Eric von Platen, vill inte kommentera fallet.

– Jag kan inte yttra mig över någonting om det. Jag har munkavle och tystnadsplikt, säger Eric von Platen till GP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.