Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd pedofil kunde fortsätta kontakta barn på nätet

SR:s reporter konfronterar den dömde pedofilen som fortsatt utnyttja barn efter fängelsestraffet.
Efter flera veckors kontakt konfronterar Ekots reporter Emelie Rosén mannen i hans hem – och efter att först ha nekat erkänner han.Foto: Daniel Velasco / Sveriges Radio
Pedofilens kontakt med barn har skett via datorspelsplattformar och chattrum för gamers (genrebild).Foto: Colourbox / Colourbox

En dömd pedofil som utnyttjat barn via spelplattformar på nätet har kunnat fortsätta att grooma minderåriga, rapporterar Sveriges Radio P1.

Efter att Ekots reporter Emelie Rosén poserat som en 13-årig pojke på nätet, och fått kontakt med pedofilen, konfronterar hon mannen i hans hem.

Mannen erkänner att han skickat nakenbilder och bett barn om sexuella tjänster och säger att det är ”enklare” att få kontakt med barn via spelplattformar.

– Ska jag vara ärlig, jag vet inte varför jag gjorde det, säger mannen.

I det senaste avsnittet av P1:s dokumentärserie ”Gamer” konfronteras en dömd pedofil som fortsatt att utnyttja barn sexuellt efter avtjänat fängelsestraff.

Pedofilens kontakt med barn har skett via datorspelsplattformar och chattrum för gamers där många barn rör sig. 

Mannen i flera veckor pratat med en 13-årig pojke vid namn ”Chrille”, men det han inte vet är att ”Chrille” egentligen är Ekots reporter Emelie Rosén.

Groomade barn genom spel

Den dömde pedofilen fick kontakt med barn via ett konto på en spelplattform. I domen beskriver ett av hans offer mannen som ”känd” inom spelet Counter-Strike, även kallat CS.

Han har där utnyttjat sin status för att grooma och utnyttja barn sexuellt, vissa så unga som nio år.

Ett offer berättar i polisförhör att han efter flera års ”tjat” från mannen till slut gett efter och skickat en bild på sitt kön – han var då bara nio år gammal.

Mannen dömdes till sex månaders fängelse för sexualbrott mot totalt nio barn, rapporterar Ekot.

Hade kvar sitt konto

Trots den fällande domen agerade inte polis och åklagare för att få mannen avstängd från spelplattformen, eller kontrollerade kontot han använt för att kontakta unga pojkar, avslöjar Ekot/P1.

– I det här fallet utgick vi bara från de faktiska fynden i misstänkt och målsägares dator, säger ansvarig förundersökningsledare, säger förundersökningsledaren för utredningen, åklagare Tommy Sköld i dokumentären.

– Det kan vara svårt och ta lång tid om man behöver internationell rättslig hjälp, och då gjorde vi bedömningen att det här får vara tillräckligt.

Emelie Rosén hittar mannen på plattformen Steam utan större problem och skapar kontot för  ”Chrille”.

Avslöjar mannen

De börjar chatta med varandra och inom bara några dagar har mannen frågat om nakenbilden och ber ”13-årige Chrille” att utföra sexuella tjänster.

Kort därefter skickar mannen, som är i sena 20-årsåldern, en bild på sitt kön och skriver:

”Jag skulle vilja stoppa in den i alla dina hål”, och avslutar med en smiley.

LÄS CHATTEN MELLAN MANNEN OCH "CHRILLE"

I dokumentären beskriver Emelie Rosén hur de vardagliga konversationerna snabbt eskalerar och blir grova och sexuella. Nedan är ett utdrag ur deras chattkonversation.

Mannen ber bland annat ”Chrille” – som alltså ska vara 13 år gammal – att utföra oralsex på honom.

Mannen: ”så vad spelar det för roll första gången gör inte mig något Vill bara ha en som suger den”

M: ”så varför vill du inte testa?”

M: ”får komma och hälsa på dig”

”Chrille” [Ekots reporter] : ”haha mamma skulle tycka det var konstigt”

M: ”hon behöver inte veta”

M: ”har du haft sex än?”

C: ”Nä”

M: ”Skulle du vilja”

C: ”Kke. [kanske reds. anm.] Asså ja nån gång ju”

M: ”skulle du kunna tänka dig att knulla mig?”

C: ”vill du?”

M: ”aa”

C: ”asså är ja inte för liten lol”

Mannen skriver till ”Chrille” att det är sant, men att det ”går att ordna”.

Efter flera veckors kontakt konfronterar Emelie Rosén mannen i hans hem – och efter att först ha nekat, erkänner han när hon avslöjar att det är hon som är ”Chrille”.

– Det är ju lättare för barn… de säger massa konstiga saker, som är sexuellt sagt, säger mannen i dokumentären.

Tycker du att det är enklare att komma i kontakt med barnen via spelen?

– Ah, om man ska vara ärlig.

Mannen säger också att det är enklare att komma i kontakt med någon som mår psykiskt dåligt, då de ”inte vet riktigt vad de gör”.

”Det gick otroligt snabbt”

Emelie Rosén chattade med mannen som ”Chrille” i två veckor, och säger till Expressen att hon chockades över hur fort det gick för samtalet att bli sexuellt.

– Jag var nog kanske mycket i chock, säger hon.

Emelie berättar att hon medvetet var mycket avvaktande i sina konversationer och var noggrann med att inte driva på mannen.

– Jag funderade mycket på hur jag själv skulle hålla mig naiv och avvaktande som en 13-åring som bara vill spela spel, och kommer det vara svårt att göra det, kommer ingenting att utvecklas då? Och så var det precis tvärtom, säger hon.

– Det spelade ingen roll, även om jag var helt avvaktande inställt så började han väldigt snabbt driva över konversationen till att bli mer sexuell och det gick ju otroligt snabbt.

Normaliserat med övergrepp

Emelie Rosén har under arbetet med dokumentärserien varit i kontakt med flera barn och unga som beskriver en nätvärld där det är vanligt att de får förfrågningar om nakenbilder.

– De allra flesta har, om inte själva, så kompisar som har varit med om att personer har försökt att antingen pressa eller locka till sig nakenbilder, säger hon.

Hon säger att hon har reagerat på hur normaliserat övergrepp har blivit i spelvärlden, långt ner i åldrarna.

– Det har jag reagerat på, både när det gäller nakenbilder, men också när barn berättar om att de utsätts för hot, att även om flera har sagt att de har tyckt att det är jobbigt så har de också berättat om det som att ”jamen det är ju såhär”. Och det har varit en lärdom för mig att se hur nästan normalt barn berättar om de här sakerna.

TV: Här är några av dagens största inrikesnyheter

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.