Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömd för våldtäkt – nu är han på rymmen

Pojken dömdes till nio månaders ungdomsvård – nu är han på rymmen. Foto: Tysk polis
Våldtäkten skedde vid Fåfängan på Södermalm i Stockholm Foto: Hasse Holmberg / TT

En av ungdomarna som dömdes för gruppvåldtäkten av en 23-årig kvinna vid Fåfängan i Stockholm är på rymmen, enligt Aftonbladet, som hänvisar till källor.

Pojken ska ha rymt från ett ungdomshem i december.

Den 9 september förra året våldtogs en 23-årig kvinna sex gånger vid utsiktsplatsen Fåfängan på Södermalm i Stockholm av tre ensamkommande nordafrikanska ungdomar.

En av ynglingarna frias eftersom hovrätten anser att han kan vara under 15 år.

De andra två ungdomarna klarar sig undan med sex respektive nio månaders sluten ungdomsvård – eftersom domstolarna bara kunnat gissa hur unga de är.

Pojkarnas identitet och ålder kunde aldrig säkerställas, och det var också oklart i vilket land de var medborgare.

– En läkare har bedömt att de är över 15 år. Sen har de uppgett olika identiteter vid andra tillfällen, så det är en samlad bedömning från tingsrättens sida, sa Christina Voigt, åklagare i målet, i samband med domen.

På rymmen i en månad

Enligt Aftonbladet, som hänvisar till källor, har den drivande pojken i våldtäkten varit på rymmen sedan i december. Han dömdes till sluten ungdomsvård i nio månader.

Om han hade varit vuxen hade han dömts till minst fyra års fängelse, enligt tingsrättens dom.

Både förhör och DNA-bevis fanns i bevisningen mot pojken.

Enligt Aftonbladet ska pojken först ha befunnit sig på ett LVU-hem i Småland. När domen mot honom vann laga kraft skulle han dock ha flyttats till ett hem för sluten ungdomsvård, ett LSU-hem.

Men i december ska pojken ha avvikit, och han är sedan dess på rymmen. Sökandet efter honom lär också kompliceras av att hans identitet är okänd.

– Han är efterlyst, men polisen vet inte var de ska leta - förutom fingeravtryck så har de ju ingen fastställd identitet, säger en källa inom de sociala myndigheterna till Aftonbladet.