Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd för judehets – finns kvar på Youtube

"TJUVAR OCH KRIMINELLA". I denna intervju på Youtube kallas judar för bland annat kriminella, tjuvar och psykiskt sjuka av Ahmed Rami.
Foto: YOUTUBE/RADIO ISLAM
"MAFFIA". I detta klipp som lades upp på Youtube 2015 förnekar Ahmed Rami den officiela dödssiffran från förintelsen och kallar judar för "maffia".
KRITISK. Svante Weyler, Svante Weyler på Svenska kommittén mot antisemitism, menar att uttalanden kan vara hets mot folkgrupp och tycker att Google måste agera.
Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

”Judendomen är en psykisk sjukdom”.

Antisemitiska Radio Islam stoppades redan på 1980-talet efter domar om hets mot folkgrupp.

Nu hjälper Youtube till att sprida grundaren Ahmed Ramis budskap om judar som ”maffia” och ”tjuvar”.

– Det är ett extremt kontroversiellt uttalande och väcker frågan om det inte är hets mot folkgrupp, säger Svante Weyler på Svenska kommittén mot antisemitism.

Expressen har i flera avslöjanden visat hur Youtube, och dess ägare Google, hjälper till att sprida kontroversiella klipp med hat, hot och våld.

I flera fall har klippen fått ligga kvar - trots att det funnits fällande domar - som i fallet med NMR-ledaren Simon Lindbergs nazisthälsning och nazisten Bo Nilsson som dömdes för att ha spridit propaganda via Youtube.

Men det finns fler exempel på när det svenska rättsväsendet satt ner foten utan att den amerikanska IT-jätten agerat.

Den tidigare radiokanalen Radio Islam har genom grundaren Ahmed Rami, 71, gjort sig känt för Adolf Hitler-hyllingar och antisemitisk propaganda. Två gånger har företrädare för kanalen dömts för hets mot folkgrupp och Radio Islam utreddes även för brottet när organisationen återuppstod som webbsajt under 1990- och 2000-talen.

Men på senare år har det kontroversiella materialet fått nytt liv på Youtube.

”En maffia”

I ett klipp som lades upp i november 2015 kallar han judar för "maffia":

– Judarna är ingen ras. Det finns svarta, gula, alla typer. 

– Det finns ingen judisk ras, det är en maffia.

Han pratar också om den "judiska propagandan", om att den officiella dödsiffran på sex miljoner döda judar i Förintelsen är påhittad.


LÄS MER: Facebook stänger högerextrem sida i Storbritannien


I ett annat lite äldre klipp, upplagt 2012, säger han om judendomen:

– De är rena banditer. Tjuvar. Kriminella. Som har en kriminell ideologi. 

Han fortsätter:

– Judendomen är en psykisk sjukdom. Det är en schizofreni. Det är en sjukdom.

När Expressen når Ahmed Rami förnekar han samröre med Youtube-kanalen men står för sina uttalanden där.

– Nej, jag har inget med att göra. Materialet som var i Radio Islam har utnyttjats och används av andra. Men jag är inte längre aktiv.

"MAFFIA". I detta klipp som lades upp på Youtube 2015 förnekar Ahmed Rami den officiela dödssiffran från förintelsen och kallar judar för "maffia".

Men det finns ganska nya intervjuer med dig där?

– Ja, men med mig finns även intervju med Nordfront, det finns där också. Nån ringer till mig och gör en intervju, precis som med dig nu, men det är inte jag som publicerar det. 

Du pratar om att judendomen är en psykisk sjukdom, vad menar du med det?

– Jag kan säga detta om kristna och Jehovas vittnen. Man har olika programmeringsinstitut för att hjälpa folk som drabbats av Jehovas vittnen, kristna eller olika sekter. Jag betraktar judendomen som en sekt. 

– De är själva offer för en sekt. 


LÄS MER: Avhopparen: Riksdagsvalet kan manipuleras genom Youtube


Ahmed Rami har gjort sig känd som en drivande förintelseförnekare i Sverige. Han dömdes 1989 för hets mot folkgrupp och har under de följande decennierna utretts för en rad ytterligare fall av hets mot folkgrupp, både i Sverige och i Frankrike. Han nekar fortfarande till brott och menar att han enbart citerade andra personer som uttalat sig om judendom:

– Alla citat som jag blev dömd för är inte citat från mig utan från andra, judar och icke judar, och det var egentligen inget som syftade till att hetsa. Det var en protest mot hets mot folkgrupp. Jag tycker att judendomen utgör en hets mot alla andra människor.

”Hets mot folkgrupp”

Författaren och förläggaren Svante Weyler är ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Han ställer sig mycket kritisk till att Google, som äger Youtube, hjälper till att sprida Ahmed Ramis budskap.

– Om man säger att judendom är en sjukdom så är det mycket möjligt att det är hets mot folkgrupp. Den historiska kontexten är ju att andra som sagt att judendomen är en sjukdom har tagit det för intäkt att mörda judarna.

KRITISK. Svante Weyler, Svante Weyler på Svenska kommittén mot antisemitism, menar att uttalanden kan vara hets mot folkgrupp och tycker att Google måste agera.
Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

– Det är ett extremt kontroversiellt uttalande och väcker frågan om det inte är hets mot folkgrupp.

Han tycker nu att Google måste agera.

– Jag tycker att Google borde ägna oändligt mycket mer resurser att aktivt söka upp det här materialet. 


LÄS MER: Så tycker partierna om Googles ansvar 


Startade Radio Islam 1987

Ahmed Rami startade Radio Islam 1987 som en svensk närradiokanal. I domen 1989 dömdes han till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Tre år senare föll ytterligare en dom mot radiokanalen, mot en annan ansvarig utgivare, gällande hets mot folkgrupp. Radio Islam återuppstod under 1990- och 2000-talet som en internationell webbplats och uppmärksammades då bland annat för en lista över judiska personer och organisationer. Detta "juderegister" blev åter aktuell 2012 när den hittades bland annat antisemitiskt material i mördaren Peter Mangs dator. 

Ahmed Rami startade Radio Islam 1987
Foto: TOMMY PEDERSEN

Idéhistorikern Stéphane Bruchfeld är en av Sveriges främsta experter på antisemitism och en av författarna bakom boken ”Om detta må ni berätta” som regeringen gett ut i över 1,5 miljoner exemplar. Han menar att Rami haft en nyckelposition inom olika grupper som förnekar förintelsen.

– Han har varit en länk mellan olika grenar, mellan förintelseförnekare och nazister av olika slag. Han hade ett brett kontaktnät i olika läger och allt handlade om kampen mot judarna. 

– Han flyttade fram positionerna.

Bjöd in förintelseförnekare

Bruchfeld tar som exempel när Rami 1992 bjöd den franske förintelseförnekaren Robert Faurisson til Sverige:

– När han bjöd Faurrison till Sverige var det nynazister som agerade som olika livvakter till de båda. Det fanns folk från olika grenar av extremhögern i nåt entourage. Så han knöt ihop detta genom sina aktiviteter.

De senare förundersökningar, i Sverige och Frankrike, som genomförts mot Ahmed Rami har lagts ner eftersom det inte gått att styrka att Ahmed Rami låg bakom sajten och eftersom webbplatsen varit registrerad i utlandet.

Expressen har sökt Google för en kommentar. ”Jag undersöker ert ärende”, skriver Google Sveriges presschef Farshad Shadloo i ett sms.

Expressens granskningar av Ahmed Rami

ÅTALET. 1989 var folkpartisten och tidigare vice statsministern Per Ahlmark kolumnist i Expressen. Den 12 april har JK åtalat Ahmed Rami, och Ahlmark går hårt åt riksdagsledamoten Per Gahrton (MP) som han menar har försvarat Rami – och därmed avslöjat sig själv som extremist. 

SANNINGEN. 4 maj 1992 gör Expressens Ingvar Hedlund en stor granskning av Ahmed Rami och hans bakgrund, uttalanden och kontakter. Rami visar sig vara god vän med libyske diktatorn Khadaffi och sponsras av källor i Iran, Irak och Libyen.

ASYLSKÄLEN. I tidningen berättar Christel Persson historien bakom att Ahmed Rami fick politisk asyl i Sverige. Rami hade hävdat att han hade dömts till döden i Marocko efter att ha varit en ledande officer i ett kuppförsök – men inga bevis för det kan hittas.

SVARET. I en intervju med Ingvar Hedlund dementerar Rami att han skulle ha ljugit om sin bakgrund som officer och förnekar att han sponsrats av Mellanöstern. I stället menar han att han visst kan leva på de 1 000 kronor i månaden som tidningen redovisar som hans enda lagliga inkomst.

BLUFFMÖTET. I november 1992 har Rami proklamerat att han ska hålla en stor "antisionistisk världskongress" med likasinnade. Men när Säpo undersöker uppgifterna uppdagas att allt är en bluff – till Ramis självsäkra nekande. 


Startade som närradiokanal 1987

Radio Islam grundades 1987 i av Ahmed Rami som en närradiokanal i Stockholm. Kanalen blev snart uppmärksammad för att ha spridit antisemitisk propaganda. 1989 dömdes Rami till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och sändningstillståndet drogs in under en period. Efter att radiokanalen slutat sända 1996 startades en webbplats av samma grundare, och i dag finns webbplatsen fortfarande kvar i vissa instanser i olika länder. Expressen har skrivit om kanalen under många år, och avslöjade 1992 om Ramis många bluffar om sin historia. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.