Dömd fildelare i Borås överklagar

Publicerad
Uppdaterad
Det blir nu hovrätten som får ta ställning till fallet med en 44-årig boråsare som gjort musikinspelningar tillgängliga via internet med hjälp av ett dataprogram. Mannen dömdes i Borås tingsrätt till att betala 20 000 kronor i dagsböter för fyra låtar.
Boråsaren är den förste i landet som dömts för att ha gjort upphovsskyddad musik tillgänglig på internet, enligt den nya lagstiftning som infördes 1 juli förra året. Via det populära fildelningsprogrammet DC++ hade mannen gjort det möjligt för andra att ladda ner musik från hans dator gratis.

13 000 låtar

Allt som allt ska mannen ha lagt upp 13 000 låtar på nätet, enligt skivbranschens intresseorganisation Ifpi. Men åtalet gällde bara fyra låtar där det fanns teknisk bevisning: Roxettes "It must have been love", Eurythmics "There must be an angel", Mauro Scoccos "Sarah" och Jakob Hellmans "Vara vänner". Nu överklagar alltså 44-åringen domen från den 18 oktober till hovrätten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag