Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domarstrejk och protester i Egypten

Kravallpolis sköt på lördagen tårgas för att skingra demonstranter som hade samlats på Tahrirtorget i Kairo, för att protestera mot att president Muhammad Mursi har utökat sin makt.

Protesterna mot president Mursi fortsätter i Egypten.

Domare har gått ut i strejk och landets högsta juridiska instans kallar Mursis beslut att utöka sin makt för en "attack som saknar motstycke".

Kravallpolis sköt på lördagen tårgas mot demonstranter vid Tahrirtorget i Kairo och några aktivister kastade sten. Dagen före hade tusentals personer samlats på torget för att protestera mot att president Muhammad Mursi har utfärdat ett dekret som bland annat innebär att han utökar sin egen makt och sätter sig över domarkåren fram tills parlamentsval har hållits.

"Attack som saknar motstycke"

Efter ett krismöte kallade Egyptens högsta juridiska instans Mursis nya dekret för en "attack som saknar motstycke" på rättsväsendets självständighet.

Domare i Alexandria har bestämt sig för att gå ut i strejk i protest. Enligt en sammanslutning för domare i staden läggs allt arbete i domstolar och på åklagarmyndigheter i provinserna Alexandria och al-Buhayra ner tills dekretet upphävs.

Över 300 personer skadades i de våldsamma protester och sammandrabbningar mellan Mursis kritiker och anhängare som utbröt på flera håll i Egypten i fredags. Mursi-kritiker har kallat till stor demonstration på tisdag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.