Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domaren om politikerns ord inför domen: ”Motbjudande”

Expressens utrikesredaktör: Derek Chauvin kan få 40 års fängelse
Politikern Maxine Waters talade med demonstranter.
Foto: DOMINICK SOKOTOFF/SIPA USA
Domaren Peter Cahill.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
George Floyd.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Derek Chauvin.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Politikern Maxine Waters sade till demonstranter att hon vill se Derek Chauvin dömas för mord och att de som protesterar måste bli ”mer konfrontativa”.

Det fick domaren i George Floyd-rättegången att reagera starkt – och säga att det kan leda till att rättegången ogiltigförklaras.

– Det är respektlöst mot rättssystemet när en folkvald kommenterar kring hur ett rättsfall ska sluta. Det är motbjudande, säger domaren Peter Cahill enligt Las Vegas Sun.

Slutpläderingarna i George Floyd-fallet, där polisen Derek Chauvin står åtalad för dråp, genomfördes under måndagen och nu återstår juryns överläggningar. Efter slutpläderingarna pratade Maxine Waters, en demokrat som sitter i representanthuset, med demonstranter i Minneapolis. Hon sade att hon vill se Chauvin dömas för mord och svarade så här när hon fick frågan vad som skulle hända om det inte blir någon morddom:

– Vi måste stanna kvar ute på gatorna, vi måste bli mer aktiva, vi måste bli mer konfrontativa, vi måste visa att de förstår att vi menar allvar.

Maxine Waters.
Foto: Wikimedia

”Vi har medlemmar av representanthuset som hotar med våldsdåd”

Hennes ord fick Chauvins försvarsadvokat Eric Nelson att yrka på att rättegången ska ogiltigförklaras.

– Vi har medlemmar av representanthuset som hotar med våldsdåd kopplat till det här fallet, det är häpnadsväckande, säger Eric Nelson enligt The Hill.

Domaren Peter Cahill avfärdade dock kravet på att omedelbart ogiltigförklara rättegången.

– Jag tror inte att det har lett till att juryn har färgats i sina åsikter. De är tillsagda att inte titta på nyheterna, instruktioner som jag tror de följer, säger Peter Cahill.

Cahill sade dock att det inte är omöjligt att rättegången kan ogiltigförklaras senare och att han anser att Maxine Waters ord är ”motbjudande”.

Polisen Derek Chauvin är åtalad misstänkt för att ha orsakat George Floyds död genom att sätta ett knä mot hans hals. Fälls Chauvin riskerar han 40 års fängelse.

Experten: Inte droger som dödade George Floyd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.