Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domare skäms för Göran Lambertz

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Justitierådet Göran Lambertz får kraftig kritik från domarkollegor för sitt agerande i fallet Thomas Quick.

Samtidigt kallar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg Lambertz agerande för "olämpligt".

– Många av oss domare skäms för Göran Lambertz, säger Anders Alenskär, ordförande för domstolssektionen för Jusek, domarnas fackförbund, till DN.

Efter debatten mellan justitierådet Göran Lambertz, polisprofessorn Leif GW Persson och journalisten Dan Josefsson i SVT:s Veckans brott har svallvågorna gått höga.

I debatten fortsatte Lambertz att hävda att den numera från åtta mord friade Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, var skyldig. Det upprör Alenskär, som kallar Lambertz för "okunnig" och "oseriös".

– Vi kan inte längre tiga och titta på när han fortsätter att rasera förtroendet för Sveriges domarkår, säger Alenskär.

Lagman: "Märkligt"

Även lagmannen Ralf G Larsson, chef för Lunds tingsrätt, är kritisk till justitierådets agerande.

– Det är märkligt att Lambertz fortfarande håller på så här, säger Ralf G Larsson till SvD.

Att domare kritiserar varandra offentligt är mycket ovanligt i Sverige. Per Kjellsson, ordförande i Sveriges Domareförbund, säger till DN att han funderar kring vilka intressen det är som driver Lambertz till att stå fast vid sin ståndpunkt att Bergwall kan vara skyldig, trots att han friats i samtliga åtta mordfall.

- Det är väldigt förvånande att han inte kan acceptera de fakta som lett till att Sture Bergwall har fått resning. Det kan skada allmänhetens förtroende för rättsväsendet, särskilt för Högsta domstolen, säger Kjellsson till DN.

Orimligt

Advokatsamfundets generalsekreterare, Anne Ramberg, tycker att uppmärksamheten kring Lambertz fått orimliga proportioner.

– Det här är tragiskt men det drabbar Göran Lambertz själv. Jag tycker inte att det drabbar Högsta domstolen – den lever på sina egna meriter, säger Ramberg till TT.

Hon tycker inte att det finns skäl att kräva Lambertz avgång.

– Det är olämpligt det han gör, men det är också bara det man kan konstatera.

TT: Vad är det som är olämpligt?

– Den omständighet att han inte kan nöja sig med att det har getts resning i alla de här målen utan att han hela tiden anlitar en alternativ hypotes om att Sture Bergwall kan vara skyldig. Det är inte godtagbart.

– Sedan är det extremt olämpligt att han uttalar sig i den här frågan eftersom det ytterst handlar om att han försöker att försvara sin egen underlåtenhet när han var justitiekansler och skulle granska de här domarna. Det är mänskligt att han försöker att försvara sig, men det blir sällan bra, konstaterar Ramberg.

Fundera på framtiden

Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, säger till Sveriges Radio:

– Göran Lambertz har genom sina uttalanden i Quickfallet nu gått så långt att han skadar svenskt rättsväsende.

"Kliva åt sidan"

Johansson tycker att Lambertz borde fundera på sin framtid.

– Om jag vore i hans kläder så skulle jag kliva åt sidan.

Göran Lambertz säger i sin tur till DN att han har ett ansvar att "säga som det är i det här fallet". Han har inga planer på att avgå.

- Många, inklusive han (Anders Alenskär, reds. anm.) borde göra samma sak, säger Lambertz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.