Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domarens krav på Trump: Betala två miljoner dollar

Donald Trump.Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN

En domare beordrade på torsdagen president Donald Trump att betala två miljoner dollar till flera ideella organisationer, skriver CNN.

Donald Trump tvingas återbetala motsvarande 20 miljoner kronor efter att han har använt pengar från sin välgörenhetsstiftelse till politiska syften, rapporterar flera amerikanska medier.

Detta som en del av en uppgörelse med New Yorks åklagarkammare för att lösa en civilrättslig process.

Domaren hävdar ”ihållande” brott mot välgörenhetslagen, som ska ha samordnats på ett regelvidrigt sätt med Trumps presidentkampanj 2016.

Bröt mot federala och statliga lagar

I stämningen från juni förra året står att presidenten och hans tre äldsta barn - Don Jr, Ivanka och Eric - bröt mot federala och statliga kampanjfinanslagar.

Dessutom missbrukade de Donald J Trump-stiftelsens skattebefriade status.

Trumps stiftelse ska ha använts ”som lite mer som ett checkhäfte för att tjäna Trumps affärs- och politiska intressen.”

Domaren Saliann Scarpulla menar att presidenten har brutit mot sitt ”finansiella ansvar”, och att han därför ska betala tillbaka summan.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1192594646691729408

Trump publicerade senare på trosdagen ett uttalande där han sa att åklagaren ”medvetet felbetecknar förlikningen av politiska anledningar” och att alla pengar i stiftelsen har gått till välgörenhet.

”Jag är den enda personen jag vet, kanske den enda personen i historien, som kan ge stora summor till välgörenhet (19 miljoner dollar), inte debitera några kostnader, och sedan attackeras av politrukerna i New York State”, skriver Trump i uttalandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.