Domare i migrations-frågor sprider rasism

Publicerad

GÖTEBORG. Domaren Barbro Johansson sitter i migrationsdomstolen och avgör om flyktingar ska få stanna i Sverige eller utvisas.

Expressen - som i dag inleder en stor granskning av nämndemän - kan nu avslöja hur hon i hemlighet vill ha ett Sverige med vit befolkning och uppmanar militären att mota bort alla muslimer från landet.

"Skäms på er era parasiter!", skriver hon om ensamkommande flyktingbarn.

Expressen har granskat drygt 6 000 personer från alla partier som valdes till nämndemän, alltså förtroendevalda domare, från årsskiftet. Tillsammans med Researchgruppen har vi kunnat identifiera flera av dem som anonymt uttryckt sig rasistiskt, hatiskt eller fördomsfullt om olika folkgrupper på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

En av de granskade är SD-politikern Barbro Johansson, som sedan årsskiftet sitter i förvaltningsrätten i Göteborg, som också är en av landets fyra migrationsdomstolar. Det innebär att Johansson bland annat dömer i mål där asylsökande överklagat avslag på ansökningar om uppehållstillstånd - beslut som kan leda till utvisning från Sverige.

Flitig skribent på hatsajter

Men i det fördolda har Barbro Johansson, under antaget namn, skrivit flitigt på hatsajterna. På Fria tider skrev hon förra vintern om somalier:

"Vore det inte bättre att fundera på varför så många anses vara mentalsjuka/sinnessjuka i Somalia. 1. Kan det ha med inavel att göra? 2. Kan det ha med islam att göra? 3. Kan det ha med koranskolan/imamerna att göra?"

Just muslimer drar till sig Johanssons ilska. På Avpixlat kom hon med följande uppmaning: "Lås alla grindar och täpp till alla hål som finns vid gränserna, kalla in militären som kan bevaka stadsporten.....alla måste uppoffra sig och mota mohammed i grind."

"Dom kommer i FLOCK"

I flera kommentarer skriver hon om ensamkommande flyktingbarn som hon bland annat kallar "parasiter". I en kommentar på Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt skrev hon:

"Jag är så trött på att höra detta svammel om ensamkommande efersom det ALDRIG kommit hit några ensamma. Dom kommer i FLOCK. O försök inte med att det är sååå synd om för de har gått över stock o sten för att komma hit....dretsnack."

När hennes hemkommun Göteborg öppnade ett härbärge för att ta emot romska EU-migranter kallade hon det för "gratis hotellrum för turistande zigenare på skattebetalarnas bekostnad". På Fria tider skrev hon också om romska tiggare:

"Ni får för era pengar göra vad ni vill, i Gbg ligger dom alla med Röva i vädret hela dagarna istället för att göra någon som helst nytta".

Nekar

På Fria tider gav hon också en bild av vilket Sverige hon vill se: "Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli, alla har ju inte avlat 8,dels mulatter".

När Expressen träffar Barbro Johansson på förvaltningsrätten vill hon först inte svara på frågor om kommentarerna. Sedan upprepar hon gång på gång att hon inte skrivit kommentarerna. Inte heller vill hon kännas vid sin mejladress - som är kopplad till hennes kommentatorskonto - trots att hon vid flera tillfällen också använt den i myndighetskontakter.

Senare i intervjun svarar hon följande på frågan om varför hon skrivit kommentarerna:

– För att du ska få nåt att fråga om.

Jag ställer frågorna nu och jag vill ha svar.

– Du får vända dig till nån annan om du vill ha svar.

 

LÄS ÄVEN:

Domaren om islam: "Äcklad av denna sekt"

SD-nämndeman: "Deportera packet"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag