När livstidsdomen mot Niclas Nilsson fastställdes i hovrätten, sänktes även skadeståndet till den drabbade 14-åringen. Bertil Hübinette var ordförande i rätten vid tillfället. Han har mottagit flera dödshot sedan dess.
När livstidsdomen mot Niclas Nilsson fastställdes i hovrätten, sänktes även skadeståndet till den drabbade 14-åringen. Bertil Hübinette var ordförande i rätten vid tillfället. Han har mottagit flera dödshot sedan dess.

Domare hotad: "Jag ska våldta din fru"

Publicerad
Uppdaterad
Hovrättspresident Bertil Hübinette och hans familj har hotats till livet. Detta efter den uppmärksammade domen i Göta hovrätt då skadeståndet till en våldtagen 14-årig flicka sänktes.
Jag har fått ta emot en mängd allvarliga hot i telefonsamtal och sms. Fortsätter det ska jag begära polisskydd, säger han till Expressen.
En person ringde Bertil Hübinette i går och hotade: - Jag ska våldta din fru och mörda dina barnbarn. Undrar då om kränkningen är tillräckligt hög? Bertil Hübinette, 66 år, var rättens ordförande i rättegången mot den man som förra hösten mördade en kvinna i Örebro inför ögonen på hennes dotter. Sedan drogade och våldtog han den 14-åriga dottern upprepade gånger.

Sänkte skadeståndet

Livstidsdomen mot den 35-årige Niclas Nilsson fastställdes i torsdags, men hovrätten sänkte skadeståndet för flickan med 100 000 kronor till totalt 510 850 kronor. Skadeståndet i kränkningsdelen är ändå det största som någonsin tilldömts ett brottsoffer. Men detta faktum har inte hindrat en del människor att mordhota domaren. - Jag har aldrig varit med om något liknande och givetvis är det mycket obehagligt. Jag hoppas att det klingar av men fortsätter det får jag koppla in polisen, säger Bertil Hübinette.

Hoten mot domare ökar

Han har arbetat som domare under lång tid och tycker att de allvarliga hoten ökat, särskilt de senaste fem åren. - Med sms, mobiltelefoner och e-post är det lättare att nå människor nuförtiden, säger han. Enligt domstolsverkets regelbundna undersökningar har hoten mot domare ökat kraftigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag