Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dom: Sondmatning bör ge personlig assistans

Den senaste tiden har flera barn som sondmatas blivit av med personlig assistans, efter beslut från FörsäkringskassanFoto: SHUTTERSTOCK
Domen är principiellt viktig – den senaste tiden har flera barn som sondmatas blivit av med personlig assistans, efter beslut från Försäkringskassan.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov och ska därmed ge rätt till personlig assistans, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Domen är principiellt viktig – den senaste tiden har flera barn som sondmatas blivit av med personlig assistans, efter beslut från Försäkringskassan.

– Sondmatning är ett grundläggande behov, säger Ulrik von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Domen är en principiellt viktigt dom. Den senaste tiden har flera barn som sondmatas blivit av med personlig assistans, då Försäkringskassan gjort tolkningen att sondmatning inte är ett grundläggande behov som ger rätt till detta.

Enligt Ulrik von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, slår domen fast tre saker. Det första är hur man ska se på egenvård i förhållande till assistans utifrån LSS. Egenvård är i grunden en sjukvårdande insats, rent rättsligt.

– Det har funnits uppfattningar om att är det hälso- och sjukvård, då faller det utanför. Men i den här domen klargörs att förhållandet att någonting är egenvård diskvalificerar det inte från att ligga till grund för assistansersättning, säger han.

Domen är principiellt viktig – den senaste tiden har flera barn som sondmatas blivit av med personlig assistans, efter beslut från Försäkringskassan.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sondmatning ska ses som måltid

Andra frågan är då om sondmatning ska jämställas med måltid, som räknas som ett grundläggande behov i lagen.

– Det finner Högsta förvaltningsdomstolen att det ska göra, och konsekvensen av det är att sondmatning är ett grundläggande behov. Det har i praxis varit lite skilda uppfattningar om när det här grundläggande behovet börjar och slutar och där finner HFD att hela sondmatningen, från påkoppling till urkoppling innefattas i begreppet måltid.

"Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening bör även andra sätt att tillgodose en persons näringsbehov än att föra mat till munnen innefattas i begreppet måltid. Hjälp med sondmatning är således ett grundläggande behov." skriver rätten i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.