Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Lundgren frias från sexanklagelserna

EU-parlamentarikern Peter Lundgren frikänns från misstankar om sexuellt ofredande – hör Expressens David Baas om händelsen.
EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, konfronteras av Expressens reporter David Baas i EU-valrörelsen 2019.
Foto: Anna-Karin Nilsson
EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, i Jönköpjngs tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, i Jönköpjngs tingsrätt.
Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Chefsåklagare Maria Sterup.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Före detta EU-parlamentarikern Kristina Winberg.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) frias i tingsrätten. 

Han stod åtalad för sexuellt ofredande efter att Expressen i EU-valrörelsen förra året avslöjat hur han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten.

– Det är en väldigt bra dom, säger Peter Lundgrens advokat Tor Åström.

I november förra året åtalade chefsåklagare Maria Sterup Peter Lundgren för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Åtalet gällde Expressens avslöjande en vecka före EU-valet i maj 2019 då vi kunde publicera bandade telefonsamtal mellan dåvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg och en kvinnlig partikamrat.

På onsdagseftermiddagen frikände tingsrätten Peter Lundgren från anklagelser om sexuellt ofredande. I domen skriver tingsrätten att det framstår som ”mycket oklart om, och i så fall på vilket sätt” Peter Lundgren rört kvinnan. Det är också oklart, enligt tingsrätten, under vilka omständigheter detta ska ha skett. 

Partikamraten berättade i de bandade telefonsamtalen om hur Lundgren tog henne på brösten på ett hotellrum under SD:s valkonferens i Nacka i mars 2018.

I samtalen beskrev kvinnan för Winberg, som också var med på hotellrummet, hur hon reagerade på det ovälkomna närmandet:

– Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik Jag fick panik.

Hon sa också:

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom.

SD-toppen medgav att han tagit kvinnan på brösten

När Expressen konfronterade Lundgren under ett valkampanjsmöte i Täby så medgav han att han tagit kvinnan på brösten:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Avslöjandet dominerade slutet av EU-valrörelsen förra året. Peter Lundgren ställde in flera viktiga framträdanden och partiet valde också att sparka ut Kristina Winberg från partiets valsedel.

I polisförhör nekade han till brott men han medgav att han tagit henne på brösten. I förhör sa Lundgren flera gånger att kvinnan ”utmanat” honom och att hon ”blinkat med ena ögat” mot honom.

– Hon flirtar lite och sticker, men sedan lutar sig fram, sticker fram överkroppen och formligen utmanar mig då. Då tog jag henne på brösten, sa han i förhör och tillade att han varit på semesterresa med kvinnan efter händelsen på hotellrummet i Nacka.

När målet nådde Jönköpings tingsrätt för två veckor sedan hade Lundgren ändrat sig från sina uttalanden i medier och i polisförhör. Då mindes han inte längre att han tagit kvinnan på brösten, utan mest att det varit en ”jättetrevlig kväll” på hotellrummet i Nacka. 

Åklagaren yrkade på bötesstraff

I tingsrätten sa Lundgren om varför han tidigare medgett att han tagit kvinnan på brösten, bland annat i flera medieintervjuer och att partiet själv lade ut en film på Youtube där Lundgren och kvinnan pratar om händelsen:

– I det läget handlar det om att försöka ändra narrativet som medierna satt i väljarnas huvuden.

Chefsåklagare Maria Sterup yrkade i tingsrätten på bötesstraff för Lundgren. Hon sa om att han inte mindes händelsen:

– Hans minnesförlust är inte trovärdig.

Peter Lundgrens advokat Tor Åström säger om den friande domen:

– Det är en väldigt bra dom.

Är det nåt speciellt du skulle vilja lyfta fram ur domen?

– Det är frågan om Kristina Winberg. Det blir väldigt centralt eftersom hon är den enda som säger sig ha sett det här och hon har då försökt dokumentera det med hjälp av den där ljudfilen. Då blir trovärdigheten hos henne ganska central för åklagarens åtal. Då var försvarets invändning att hon hade ett visst intresse själv av att Peter Lundgren skulle tvingas bort genom nån saftig politisk skandal eftersom då skulle hon hamna på nån säker valbar plats, säger Åström som tillägger att han inte tror att åklagaren kommer att överklaga till hovrätten.

Chefsåklagare Maria Sterup:

– Jag har precis fått domen och skummat igenom den. Jag har naturligtvis inte tagit ställning till hur jag ska gå vidare och om jag ska gå vidare överhuvudtaget, säger hon och tillägger att hon ska använda kommande veckor till att ta ställning till om hon ska överklaga till hovrätten.

Den kvinnliga partikamraten ville inte medverka i polisutredningen och i tingsrätten sa hon sig inte minnas vad som hände på hotellrummet. Expressen har sökt Peter Lundgren för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.