Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dom mot misstänkte "giftdoktoranden"

Polisens film visar hur doktoranden går in på darknet, tar emot en beställning från polisen. Foto: Polisen
Polisens dolda kamera i labbet visar hur doktoranden packar innehållet. Ricin klassas som biokemiskt stridsmedel. 1 milligram räcker för att döda en människa. Foto: Polisen

På fredagen kom domen mot den 27-årige misstänkte giftdoktoranden vid Uppsala universitet.

Han döms för grov stöld och ringa narkotikabrott. Straffet blev ett års fängelse och utvisning – en stor missräkning för åklagarsidan:

– De måste ha gjort en helt annan bedömning än vad vi har gjort, säger åklagaren Karolina Lindekrantz.

Klockan 14 kom Uppsala tingsrätts dom i det uppmärksammade ärendet, där åklagarens yrkade på fängelse i 3,5 år.

Men det underkände rätten.

I stället döms mannen för grov stöld och ringa narkotikabrott. Han ska också utvisas. Straffet blir ett års fängelse och utvisning. Han förbjuds också att återvända före den 28 oktober 2021.

Mannen frikänns från åtalspunkterna om medhjälp till försök till utpressning (grovt brott), grov stöld, brott mot lagen om krigsmateriel (grovt brott) och narkotikabrott av normalgraden.

Åklagaren Karolina Lindekrantz fick besked om domen av Expressen.

– Jag måste titta på den och se hur man har resonerat. Att det skulle gå i den riktningen visste vi eftersom det var ett beslut meddelat för länge sedan. Men jag och min kollega Henrik Söderman ska sätta oss och gå igenom domen och se om vi ska klaga på den.

Fångades av övervakningskamera

Historien med den 27-årige mannen började redan i december 2014. Då inkom en begäran om rättshjälp från Tjeckien till svenska Säpo.

Skälet var att brev innehållande giftet cyanogenbromid hade skickats till finans- och inrikesministern i Tjeckien från Uppsala. Försändelsen ingick i ett försök till utpressning, där gärningsmännen försökte förmå företrädare för den tjeckiska regeringen att betala ut 5 000 bitcoins, motsvarande 14 miljoner kronor, till dem.

Misstankarna föll på den 27-årige doktoranden.

En övervakningskamera i en butik i Uppsala fångade när den 27-årige mannen postade ett brev i en matvarubutik i Uppsala. Enligt polisen var detta just det giftbrev som den tjeckiske ministern fick.

Åtalades i augusti

Genom samverkan med FBI knöts doktoranden till kontot Larry Flow som sålde en rad giftiga ämnen och droger på darknet, bland annat ricin. Efter mer än ett års spaning greps han. Tre utredare från FBI ska ha varit med vid gripandet – något om Expressen var först med att kunna berätta.

I augusti åtalades doktoranden, misstänkt för medhjälp till försök till utpressning, grov stöld – han ska ha stulit gifterna från universitetet – grovt brott mot lagen om krigsmateriel och narkotikabrott. Han har hela tiden nekat till brott.

Förra veckan kom beskedet att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

På fredagen kom alltså domen mot honom i Uppsala tingsrätt.