Assangesidan har in i det sista kämpat emot att Wikileaks-grundaren ska utlämnas till USA. Senast under söndagen skrev hans svenska fästmö, Stella Morris, i ett uttalande hos Daily Mail att ett sådant beslut skulle innebära en ”otänkbar tragedi”.
”Över en natt skulle det frysa fri och öppen debatt om missbruk från vår egen regering och av många utländska också”, skriver hon och fortsätter:
”Som följd kan utländska länder helt enkelt utfärda en utlämnandeförfrågan och säga att brittiska journalister eller Facebookanvändare till exempel, har gått emot deras censurlagar”.
Assange ska inte utlämnas
Beslutet i utlämningsärendet kom vid lunchtid på måndagen från distriktsåklagaren Vanessa Baraitser i London. Hon gav besked om att Assange inte ska utlämnas till USA mot bakgrund av ”problem kring mental hälsa”, rapporterar flera brittiska medier.
Enligt åklagaren finns risk att Wikileaks-grundaren försöker ta sitt liv om USA får sin vilja igenom.
Julian Assanges försvarsadvokat har sagt att han riskerade upp till 175 års fängelse i landet. Den amerikanska regeringen hävdar dock att Wikileaks-grundaren troligen skulle få mellan fyra till sex års fängelse om han döms.
Regeringen väntas nu överklaga beslutet – en process som beräknas ta flera år.
Mexiko erbjuder Assange asyl
Mexiko är redo att erbjuda Julian Assange politisk asyl, rapporterar Reuters.
– Assange är en journalist och förtjänar en chans. Jag är för att benåda honom. Vi kommer att ge honom skydd, säger presidenten Andreas Manuel Lopez Obrador, enligt nyhetsbyrån.