Dom mot 34-åringen efter mord i Ljungsbro

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag kommer domen mot Doudou Ahoka, 34, som slog ihjäl två personer i Ljungsbro utanför Linköping.
Foto: Lars Andersson

LINKÖPING. Tingsrätten har redan bedömt honom som skyldig, och han har erkänt.

I dag dömdes Doudou Ahoka, 34, som slog ihjäl två personer i Ljungsbro utanför Linköping, till livstids fängelse.

"De mord som Doudou Ahoka har begått har präglats av extrem hänsynslöshet", skriver tingsrätten i domen.

Åklagaren anser att han skulle dömas till livstids fängelse, medan försvaret hävdar att han inte hade uppsåt att döda.

– Han är ingen ond människa utan en sjuk person med en psykos, sa mannens advokat Thomas Bodström vid rättegången.

Men tingsgrätten i Linköping gick på åklagarens linje och dömde Doudou Ahoka till livstids fängelse för bland annat mord och morsförsök.

"De mord som Doudou Ahoka har begått har präglats av extrem hänsynslöshet", skriver tingsrätten i domen.

– Jag och min kollega som har jobbat med det här är jättenöjda eftersom vi har fått den påföljd vi yrkade på och även i ansvardelen har tingrätten bedömt det precis som vi gjorde i vårt åtal, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

"Var medveten om vad han gjorde"

Doudou Ahoka, 34, har bedömts vara psykiskt sjuk vid tiden för morden, men inte längre. Socialstyrelsens rättsliga råd har sagt att han befann sig i ett "drogutlöst psykosnära tillstånd", men att han var medveten om vad han gjorde. Han kan därför dömas till fängelse.

Tingsrätten skriver att mannen, enligt det rättspsykiatriska utlåtandet, varit i ett psykostillstånd som varit utlöst av droger. Den enda drogen som hittades i hans kropp var cannabis, men han har berättat om ett "okontrollerat drogintag" före morden. Enligt domstolen har han därför själv orsakat psykosen genom att ta droger.

"Då Doudou Ahoka själv har vållat sitt psykiska tillstånd skall detta inte påverka gärningarnas straffvärde i förmildrande rikting", skriver tingsrätten.

"Exempellöst i sin brutalitet"

Natten till den 2 november i fjol tog Doudou Ahoka med sig en 14-årig och en 15-årig pojke in i en källare och tejpade deras armar och huvuden. Sedan gick han från källaren upp i huset. Där slog han två kvinnor med ett järnrör. Han har beskrivit det som att han fick "en explosion i huvudet" och "blev dum i huvudet".

Domstolen anser att det är bevisat att 34-åringen sedan slog minst sex hårda slag med järnröret på 15-åringen som lämnat källaren. Pojken tog emot slagen liggande i diket. Han kvävdes av blodet och av att hans mun och näsa var förtejpade. Mannen har sagt att han slog mot vilda djur och bilar och inte människor, men det avfärdar rätten helt som förklaring. Efter mordet på pojken slog han ihjäl den 57-åriga kvinnan med samma järnrör. Hennes sambo, som försökte ingripa, blev också slagen i huvudet.

"NN har före sin död utsatts för ett omfattande, utdraget lidande som måste ha varit mycket ångestfyllt för honom. Angreppet mot NN, som försökt komma till hans undsättning, har varit exempellöst i sin brutalitet", skriver tingsrätten i sin dom.

Straffvärdet för morden är "tveklöst" fängelse på livstid.

Doudou Ahoka döms för morden, försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och försök till utpressning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.