I dag kommer domen mot Doudou Ahoka, 34, som slog ihjäl två personer i Ljungsbro utanför Linköping. Foto: Lars Andersson
I dag kommer domen mot Doudou Ahoka, 34, som slog ihjäl två personer i Ljungsbro utanför Linköping. Foto: Lars Andersson

Dom mot 34-åringen efter mord i Ljungsbro

Publicerad

LINKÖPING. Tingsrätten har redan bedömt honom som skyldig, och han har erkänt.

I dag dömdes Doudou Ahoka, 34, som slog ihjäl två personer i Ljungsbro utanför Linköping, till livstids fängelse.

"De mord som Doudou Ahoka har begått har präglats av extrem hänsynslöshet", skriver tingsrätten i domen.

Åklagaren anser att han skulle dömas till livstids fängelse, medan försvaret hävdar att han inte hade uppsåt att döda.

– Han är ingen ond människa utan en sjuk person med en psykos, sa mannens advokat Thomas Bodström vid rättegången.

Men tingsgrätten i Linköping gick på åklagarens linje och dömde Doudou Ahoka till livstids fängelse för bland annat mord och morsförsök.

"De mord som Doudou Ahoka har begått har präglats av extrem hänsynslöshet", skriver tingsrätten i domen.

– Jag och min kollega som har jobbat med det här är jättenöjda eftersom vi har fått den påföljd vi yrkade på och även i ansvardelen har tingrätten bedömt det precis som vi gjorde i vårt åtal, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

"Var medveten om vad han gjorde"

Doudou Ahoka, 34, har bedömts vara psykiskt sjuk vid tiden för morden, men inte längre. Socialstyrelsens rättsliga råd har sagt att han befann sig i ett "drogutlöst psykosnära tillstånd", men att han var medveten om vad han gjorde. Han kan därför dömas till fängelse.

Tingsrätten skriver att mannen, enligt det rättspsykiatriska utlåtandet, varit i ett psykostillstånd som varit utlöst av droger. Den enda drogen som hittades i hans kropp var cannabis, men han har berättat om ett "okontrollerat drogintag" före morden. Enligt domstolen har han därför själv orsakat psykosen genom att ta droger.

"Då Doudou Ahoka själv har vållat sitt psykiska tillstånd skall detta inte påverka gärningarnas straffvärde i förmildrande rikting", skriver tingsrätten.

"Exempellöst i sin brutalitet"

Natten till den 2 november i fjol tog Doudou Ahoka med sig en 14-årig och en 15-årig pojke in i en källare och tejpade deras armar och huvuden. Sedan gick han från källaren upp i huset. Där slog han två kvinnor med ett järnrör. Han har beskrivit det som att han fick "en explosion i huvudet" och "blev dum i huvudet".

Domstolen anser att det är bevisat att 34-åringen sedan slog minst sex hårda slag med järnröret på 15-åringen som lämnat källaren. Pojken tog emot slagen liggande i diket. Han kvävdes av blodet och av att hans mun och näsa var förtejpade. Mannen har sagt att han slog mot vilda djur och bilar och inte människor, men det avfärdar rätten helt som förklaring. Efter mordet på pojken slog han ihjäl den 57-åriga kvinnan med samma järnrör. Hennes sambo, som försökte ingripa, blev också slagen i huvudet.

"NN har före sin död utsatts för ett omfattande, utdraget lidande som måste ha varit mycket ångestfyllt för honom. Angreppet mot NN, som försökt komma till hans undsättning, har varit exempellöst i sin brutalitet", skriver tingsrätten i sin dom.

Straffvärdet för morden är "tveklöst" fängelse på livstid.

Doudou Ahoka döms för morden, försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och försök till utpressning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag