Dom efter knivdåd i Kärrtorp

Sex år och sex månaders fängelse för dråpförsök, olaga hot, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Det blev straffet för extremistledaren Joel Bjurströmer Almgren, 35, som knivhögg en nazist i ryggen i samband med våldsamheterna i Kärrtorp i december.

"Det har inte varit fråga om ett utan två hugg som utdelats bakifrån mot en person som inte haft någon som helst möjlighet att värja sig mot angreppet", skriver rätten i domen.

På tisdagsförmiddagen meddelade Södertörns tingsrätt sitt straff mot ledarprofilen inom det vänsterextrema nätverket Revolutionära Fronten, Joel Bjurströmer Almgren.

Han har tidigare under polisutredningen och rättegången medgett att han huggit en 28-årig nazist i ryggen i samband med Kärrtorpsupploppet den 15 december förra året. Men han hävdar att det skedde i nödvärn.

– Jag vet inte vad vi hade för alternativ. Antingen hade vi stått där och ta emot stryk, eller så kunde vi försvara oss, sade 35-åringen under rättegången.

Bjurströmer Almgren kan överklaga

Tingsrätten anser dock att han är skyldig till försök till dråp, olaga hot, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Straffet blir sex år och sex månaders fängelse.

"Det har inte varit fråga om ett utan två hugg som utdelats bakifrån mot en person som inte haft någon som helst möjlighet att värja sig mot angreppet", skriver rätten i domen.

Joel Bjurstömer Almgren överväger att överklaga domen.

– Vi är inte nöjda. Dels har de bedömt uppsåtsfrågan helt fel tycker vi, dels har de inte vägt in nödvärnssituationen tillräckligt mycket, säger Joel Bjurströmer Almgrens advokat Björn Törnell.

Han fortsätter:

– Joel har sagt att han inte har haft något uppsåt att beröva målsägande livet. Han har ju bara trott att det skulle bli en mindre skada. Men tingsrätten kommer ju fram till att han har haft ett uppsåt att döda och det menar vi är helt fel. Sedan tycker vi att man skulle ha vägt in nödvärnssituationen mycket mer.

Tidigare har sju nazister dömts för våldsamt upplopp efter attacken i Kärrtorp. Tre av dem dömdes till fängelse i mellan sex och åtta månader.

– Det blir ju väldigt skevt när Joel agerar i en nödvärnssituation och försvarar demonstranterna på torget. Även om man tycker att han gick för långt är proportionerna väldigt skeva tycker vi. De kommer undan väldigt lindrigt medan Joel döms väldigt hårt, säger Björn Törnell.

Förmildrande omständigheter

Bland åklagarens viktigaste bevisning finns filmklipp av när huggen utdelas som har spelats upp inför rättens ledamöter i Södertörns tingsrätts säkerhetssal.

Tingsrätten anser dock att det finns omständigheter som gör att brottet ska ses som mindre grovt. Bland annat att 35-åringen var i ett läge där han och andra hade nödvärnsrätt. Våldsdådet har inte heller föregåtts av någon planering utan snarare inträffat som en reaktion på nazisternas attack.

Experten: "En välskriven dom"

Bjurströmer Almgren agerade dock inte i självförsvar, menar tingsrätten. Offret har valts ut slumpmässigt och det finns inget som tyder på att han var beväpnad. Det rörde sig även om två hugg som delades ut bakifrån.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att domen är välskriven och att polisen har gjort ett bra jobb med förundersökningen. Han är dock helt säkert på att fallet kommer att prövas även i hovrätten.

– Joel Bjurströmer Almgren har ju haft invändningen att han behövde vara beväpnad med kniv och att han handlat i nödvärn. Men jag tycker att domen är mycket stabil i sitt resonemang där, säger Alhem.

Dömd för misshandel tidigare

Under polisens förundersökning har konstaterats att Bjurströmer Almgren varit i tät sms-kontakt med flera andra personer inom Revolutionära Fronten då man gjort upp om att mötas i Kärrtorp.

Joel Bjurströmer Almgren var med och grundade Revolutionära Fronten under 2000-talets början. Han var en av de mest tongivande stenkastarna under EU-kravallerna i Göteborg och har också dömts för en husockupation i Linköping och för att ha misshandlat en då 14-årig pojke på en McDonald's-restaurang i Stockholm 2010.

Tidigare bekant berättar

Han är uppvuxen i östgötska Linköping och personer som känt honom under uppväxten konstaterar att hans hårdföra politiska kamp inte har upphört i takt med att han blivit äldre – den har snarare intensifierats.

– Jag är förvånad över att han fortfarande är engagerad i sådana här saker. Man tänker sig kanske att ett engagemang man hade i slutet av tonåren skulle ha falnat när man blivit äldre, men det verkar det ju inte ha gjort här, har en tidigare bekant sagt till Expressen.

"En brinnande antifascist"

Själv har han berättat om sitt engagemang för Kriminalvårdens utredare:

– Jag har haft ett engagemang för vänstern sedan 13-14-årsåldern för ett mera jämlikt samhälle. Jag har arrangerat studiecirklar och demonstrationer och ser mig som en brinnande antifascist, har han sagt till Kriminalvården.

Bakgrund

Den uppmärksammade händelsen inträffade den 15 december då en tillståndsgiven antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp attackerades av nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, SMR.

Sju anhängare till SMR har tidigare dömts för våldsamt upplopp, varav tre ledare till fängelsestraff.

Under demonstrationen i Kärrtorp fanns bara sex poliser på plats, trots att Stockholmspolisen fått information från Säpo om att det fanns en hotbild. Den underrättelseinformationen nådde inte fram till poliserna som skulle sköta bevakningen.

– Det var allvarligt att det inte kom vidare. Vi hade en bra underrättelseinformation som vi hade lämnat till Stockholmspolisen sen fallerade det inom Stockholmspolisen, har Säpochefen Anders Thornberg tidigare sagt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.