Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dom efter dödsolyckan vid Nordkalk i dag

Gustaf Seppelin Solli, 24, överlevde olyckan – med svåra brännskador. Nu har Nordkalk dömts.

Efter dödsolyckan vid Nordkalk 2011 – på onsdagen dömdes en tidigare platschef för arbetsmiljöbrott, samtidigt dömdes Nordkalk till en företagsbot på tre miljoner kronor.

Gustaf Seppelin Solli, 24, överlevde olyckan – men svåra brännskador.

Efter domen sa han till NSD:

– De ska inte få komma undan, de ska inte bara få gömma sig.

Det var i november 2011 som den 23-årige Johan Löfroth dog och den då 19-årige Gustaf Seppelin Solli skadades svårt när ånga och het kalk blåstes upp vid rengöringen av en kalkugn i Luleå.

Det hela fick ett långt och infekterat rättsligt efterspel.

Klockan 14 avkunnade Luleå tingsrätt dom i målet mot företaget Nordkalk och en tidigare arbetsledare, som åtalats för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Den tidigare platschefen dömdes för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom – samtidigt dömdes Nordkalk till en företagsbot på tre miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter.

"Skulle ha gjort en riskbedömning"

Kammaråklagare Stig Andersson har tidigare sagt till TT.

– Jag tycker att de skulle ha gjort en riskbedömning, och anser att det inte har gjorts i tillräckligt stor utsträckning.

I sin slutplädering yrkade Stig Andersson på att platschefen skulle dömas till villkorlig dom och kraftiga böter, enligt NSD och Kuriren. Åklagarens krav mot företaget Nordkalk har varit en företagsbot – på 3,5 miljoner.

Under den första rättegångsdagen vittnade en tidigare anställd om att dödsolyckan föregåtts av en liknande incident, vilket enligt åklagare Stig Andersson borde ha fått Nordkalk att agera och sätta in åtgärder för att minska riskerna.

Sammanlagt skadades fem arbetare, från två olika firmor, då frätande kalk svepte över dem då ugnen spolades ren från kalkbildningar. En av dem, Johan Löfroth, avled flera veckor senare till följd av kraftiga brännskador.

Nordkalk har bestridit åtalet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!