Pengarna har inte förändrat livet för David Axmark, som fortsätter att resa i ekonomiklass. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Pengarna har inte förändrat livet för David Axmark, som fortsätter att resa i ekonomiklass. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Doldisen som blev mångmiljonär

Publicerad
Uppdaterad
Han startade med en dator i källaren hemma i Uppsala.
Nu har David Axmark och hans kompanjoner sålt sitt IT-företag för 6,3 miljarder kronor.
- Jag ville göra världen bättre med fri programvara. Och så blev jag rik på köpet, säger han.
Den avhoppade datastudenten David Axmark, 46, skapade med två andra delägare ett av världens ledande databasföretag på mindre än 13 år. Den amerikanska IT-jätten Sun Microsystems köpte i år deras bolag MySQL för en miljard dollar.
De delar pengarna med riskkapitalister som investerat i deras företag. De tre grundarna kvitterar ut närmare 300 miljoner kronor var.
- Att tjäna pengar är trevligt, men det har aldrig varit mitt mål. Jag vill skapa något vackert och fulländat. Jag känner mig som en konstnär, programmering är en konstart, säger David Axmark.

Billigt och gratis
- Vi behövde en databas i mitten av 90-talet och utvecklade den. Vi tyckte att vi kunde dela den med världen. Vi vill att det ska vara billigt och gratis för alla. All information ska vara fri
MySQL erbjuder öppen källkod, alltså gratis nedladdning av programvara. Inkomsterna kommer från service och support.
David Axmark bor i London men är just nu hemma på släktbesök i Stockholms skärgård.
- Pengarna har inte förändrat mitt liv. Vi har köpt ett större hus, men jag har inte tid att göra av med pengar, säger han.
- Jag tänkte att nu ska jag flyga business-class. Men jag kunde inte förmå mig att köpa en sån biljett när jag såg vad den kostade. Så jag fortsätter i ekonomiklass.

Satsa på något roligt
David Axmark ger ett gott råd till dem som drömmer om att upprepa hans framgång:
- Satsa på det du tycker är roligt! Om jag hade tänkt på pengar 1995, skulle jag ha satsat på något helt annat. Och tjänat mycket mindre.
Axmark är kusin till författaren Linda Skugge.
- Han satt alltid i källaren och kom knappt upp till maten. Där satt han och blev värsta framgångssagan, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag