Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dolda snackisarna i dagens kyrkoval

S till angrepp mot SD i debatten inför kyrkovalet.
”I alla de här frågorna kan man påverka. Tycker man att kyrkan ska vara kyrka eller ska kyrkan styras av partistyrelser? Och lokalt handlar det väldigt mycket om: ”vad ska min kyrka, vad ska min församling syssla med?”, säger Frida Park.
Häglinge kyrka.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Kampen mellan S, C och SD gör att andra frågor hamnar i skymundan i kyrkovalet, menar Frida Park, opinionsredaktör på tidningen Dagen.

Här är några mer dolda snackisar kring kyrkovalet.

– Kyrkan får allt färre medlemmar, det gör att de får problem ekonomiskt. Det är en av alla stora frågor kyrkan behöver prata om, säger hon.

Debatten om politiska partier hör hemma i kyrkan är större än någonsin.

– Det som gjort att det här blivit brännhett är ju att ärkebiskopen Antje Jackelén i år har gått ut och sagt att det här är otidsenligt, säger Frida Park, opinionsredaktör på tidningen Dagen.

Diskussionen, som återkommer varje kyrkoval, tycker hon gör att andra frågor hamnar i skymundan.

– Man blir lite lätt trött på den.

Inför valresultatet tycker hon att det blir intressant att se om de politiska nomineringsgrupperna får vind i seglen av det.

– Eller är det så att Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet, bara för att de har så mycket större muskler, fortsätter äga agendan?

”De har satt agendan”

Hon tycker att de, genom att vara de tre riksdagspartierna som representeras i kyrkan, kan välja vilka frågor som får vara stora.

– Det som de har satt agendan kring är just att S har utsett SD som sin huvudfiende, vilket de tackar och tar emot. De menar att ”högerextrema krafter inte har i Svenska kyrkan att göra” och så vidare, vilket gör att SD jublar och säger att det ”vänsterliberala etablissemanget” måste släppa Svenska kyrkan.

Det syns bland annat i frågan om vigselrätt eller vigselplikt, alltså om präster ska tvingas att viga alla par eller som i dag, kunna neka utan att uppge skäl. 

– Det här är en fråga som S gärna debatterar, men som de faktiskt inte kan ändra på eftersom vigselrätten är inskriven i svensk lag, säger Frida Park.

Skogen och pengarna

Men politiken gör att andra frågor hamnar i skymundan, tycker hon. Ett sådant exempel är kyrkans roll i det sekulära Sverige, diskussionen om hur kyrkan ska få fler medlemmar, och allt färre exempelvis döps.

– Det är en av alla stora frågor som kyrkan behöver prata om.

En annan, som också har med ekonomin i kyrkan att göra, handlar om skogen och miljön, beskriver Frida Park. Det eftersom Svenska kyrkan är en stor skogsägare. Frågan har till och med gjort att det startats en helt ny nomineringsgrupp, Himmel och jord, inför kyrkovalet.

Expressens Joel Halldorf kommenterar efter kyrkodebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.