Debatten om politiska partier hör hemma i kyrkan är större än någonsin.
– Det som gjort att det här blivit brännhett är ju att ärkebiskopen Antje Jackelén i år har gått ut och sagt att det här är otidsenligt, säger Frida Park, opinionsredaktör på tidningen Dagen.
Diskussionen, som återkommer varje kyrkoval, tycker hon gör att andra frågor hamnar i skymundan.
– Man blir lite lätt trött på den.
Inför valresultatet tycker hon att det blir intressant att se om de politiska nomineringsgrupperna får vind i seglen av det.
– Eller är det så att Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet, bara för att de har så mycket större muskler, fortsätter äga agendan?
”De har satt agendan”
Hon tycker att de, genom att vara de tre riksdagspartierna som representeras i kyrkan, kan välja vilka frågor som får vara stora.
– Det som de har satt agendan kring är just att S har utsett SD som sin huvudfiende, vilket de tackar och tar emot. De menar att ”högerextrema krafter inte har i Svenska kyrkan att göra” och så vidare, vilket gör att SD jublar och säger att det ”vänsterliberala etablissemanget” måste släppa Svenska kyrkan.
Det syns bland annat i frågan om vigselrätt eller vigselplikt, alltså om präster ska tvingas att viga alla par eller som i dag, kunna neka utan att uppge skäl.
– Det här är en fråga som S gärna debatterar, men som de faktiskt inte kan ändra på eftersom vigselrätten är inskriven i svensk lag, säger Frida Park.
Skogen och pengarna
Men politiken gör att andra frågor hamnar i skymundan, tycker hon. Ett sådant exempel är kyrkans roll i det sekulära Sverige, diskussionen om hur kyrkan ska få fler medlemmar, och allt färre exempelvis döps.
– Det är en av alla stora frågor som kyrkan behöver prata om.
En annan, som också har med ekonomin i kyrkan att göra, handlar om skogen och miljön, beskriver Frida Park. Det eftersom Svenska kyrkan är en stor skogsägare. Frågan har till och med gjort att det startats en helt ny nomineringsgrupp, Himmel och jord, inför kyrkovalet.