Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dold makthavare inom M väcker kritik

Näringslivsprofilen Michael Storåkers pekas ut som en informell ledare inom Moderaterna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

En av de tyngsta makthavarna i Moderaterna är en person som helt saknar en formell titel eller position.

Det handlar om näringslivsprofilen Michael Storåkers, som nu pekas ut som en ”informell ledare”, som ofta sitter med när partiledningen möts och som dragit upp riktlinjerna för partiets kommunikation och kampanjer. 

Men i takt med att krisen nu djupnar för partiet växer kritiken mot upplägget. 

– Alla ser Michael Storåkers komma och gå i riksdagen och delta på partiledningens möten, och det där skapar irritation och gör folk nervösa eftersom det handlar om ett informellt ledarskap, säger en företrädare i partiet. 

Reklamprofilen och styrelseproffset Michael Storåkers har under sin karriär rört sig i gränslandet mellan politik och näringsliv, och hela tiden haft nära band till Moderaterna.

Han var en av hjärnorna bakom lanseringen av Nya Moderaterna inför valet 2006 och den reklambyrå han grundade har också skött många av partiets kampanjer genom åren.

Michael Storåkers har varit vd för auktionshuset Bukowskis. Foto: DN / -

Michael Storåkers har också haft en lång rad uppdrag i näringslivet, bland annat som styrelseordförande för friskoleföretaget Pysslingen, som han också var delägare i, och han har även varit vd för auktionsföretaget Bukowskis. 

Han har också haft nära band till kungahuset, och har varit mentor åt Prins Carl Philip. 

Michael Storåkers plockades in som konsult i M:s valledning 2018

Strax innan valet 2018 plockades han in som konsult i valledningen för Moderaterna och la då om partiets kommunikation i ett sent skede och lanserade kampanjen ”Nu tar vi tag i Sverige”.

Det skapade omgående spänningar internt, men var en lyckad kampanj som det verkar eftersom partiet gjorde en ganska stark slutspurt, även om Moderaterna backade kraftigt jämfört med valet 2014.

Alexandra Storåkers och Michael Storåkers anländer till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Stockholm i juni 2015. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Soren Andersson

Till mångas förvåning blev Michael Storåkers sedan kvar i partitoppen även efter valet och under regeringsbildningen.  Och trots att han inte var utsedd till något formellt uppdrag har han också ofta deltagit när partiledningen har mötts. 

Beskrivs som en av de mäktigaste inom Moderaterna

Michael Storåkers beskrivs i dag av flera Expressen talat med som en av de mäktigaste i partiet och den som i dag styr mycket av partiets kommunikation och kampanjer – men det sker helt under radarn och har än så länge inte varit omskrivet i medierna.

– Vi är ett parti som i stor utsträckning styrs av en konsult. Han är med i partiledningen utan att det står. Och alla upplever att det är han som bestämmer, men det är inte uttalat, säger en tung företrädare i partiet.

Michael Storåkers starka maktposition går delvis att tillskriva partisekreteraren Gunnar Strömmer, som lagt över mycket på honom. De två känner varandra sedan Muf-tiden, och såväl Gunnar Strömmer som partiledaren Ulf Kristersson hyser uppenbart stort förtroende för Storåkers.

Alla upplever att det är han som bestämmer, men det är inte uttalat

Men när partiet nu visar allt tydligare tecken på att åter vara på väg in i en djup kris efter vårens kraftigt vikande opinionsstöd, något Expressen rapporterade om i söndags, har Gunnar Strömmers ledarskap och Michael Storåkers informella maktposition på allvar börjat ifrågasättas.

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer med partiledaren Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Att kritiken kommer upp just nu beror också på att kampanjen inför EU-valet dragits med både förseningar och stora problem med bland annat kampanjmaterialet.

– När saker och ting inte fungerar vill man veta vem som bestämmer och vem som ska ställas till svars. Men det vet vi inte. Vi vet inte ens vem som är kampanjchef, även om de flesta utgår från att det är Storåkers som har det inofficiella uppdraget, säger en inflytelserik källa i partiet.

Irritation och oro inom Moderaterna

Många moderata företrädare Expressen talat med uttrycker både irritation och oro över situationen i partiet, och genomgående anses partiorganisationen fungera illa. 

Ytterligare ett tecken på det interna missnöjet är de många avhoppen av topptjänstemän sedan valet.

Det är ingen hemlighet att jag hjälpt till som konsult

Det handlar bland annat om kommunikationschefen Hampus Knutsson, vice partisekreterare Anders Edholm, policychefen Mattias Keresztesi och chefsstrategen Per Rosencrantz. Och senast att tillkännage sin avgång var presschefen Cherine Khalil, som slutar efter EU-valet.

Presschefen Cherine Khalil, här tillsammans med Ulf Kristersson, slutar efter EU-valet. Foto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL

I en kommentar till Expressen skriver Michael Storåkers att han avslutat sina uppdrag för partiet.

– Det är ingen hemlighet att jag hjälpt till som konsult med kampanjer både med Sveriges nya arbetarparti inför valet 2006, och nu med valkampanjen i höstas, och Europakampanjen. Arbetet är avslutat och jag har inga uppdrag framåt, skriver han. 

Men enligt Expressens källor i partiet deltog Michael Storåkers på partiledningens möte i riksdagen så sent som i fredags. 

Gunnar Strömmer skriver följande i en kommentar till Expressen:

– Det stämmer att vi i likhet många andra partier arbetar med externa rådgivare i samband med kampanjer. Det har vi gjort i både höstens val och Europavalet. Och det är klart att de är med på relevanta möten.

MISSA INTE: Gör Valkompassen EU-valet 2019