Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dokumenterade virusutbrottet inifrån – nu är de försvunna

Visselblåsarna Fang Bin, Chen Qiushi och Li Wenliang.
Foto: AP / TT / Youtube / BEIJING THANKSGIVING PUBLIC WELFARE FOU / EPA
Li Wenliang, 34, läkare på ett sjukhus i Wuhan, flaggade för riskerna med det nya viruset redan i december, och fick besök av polis som varnade honom för att ”sprida lögner”. Han bekräftades avliden den 6 februari.
Foto: BEIJING THANKSGIVING PUBLIC WELFARE FOU / EPA TT NYHETSBYRÅN

De filmade viruskaoset i Wuhan och berättade om trängseln på sjukhusen.

Sedan dess har de två bloggarna inte synts till.

Nu är en juridikprofessor som kritiserat Xi Jinping den senaste i raden som anhöriga misstänker har tystats av regimen.

– Jag är rädd. Jag har viruset framför mig. Bakom mig är de kinesiska myndigheterna, säger Chen Qiushi i ett av de senaste klippen på sin Youtube-kanal.

Chen hade tagit sig in i Wuhan precis innan staden stängdes för att dokumentera smittan. Tidigare i år har han filmat protesterna i Hongkong.

På plats i den isolerade staden besökte han bland annat sjukhus med patienter i provisoriska sängar i korridorerna, filmade en kvinna som ramlade ihop utanför akuten, och försökte se hur många som bars in i ett av stadens bårhus på natten. 

Chen Qiushi vid ett av Wuhans tillfälliga sjukhus.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
– Jag är rädd. Jag har viruset framför mig. Bakom mig är de kinesiska myndigheterna, säger Chen Qiushi i en av sina filmer från Wuhan.
Foto: AP/TT

”Vi är oroliga för hans säkerhet”

Hans vänner berättar att de hade kontakt flera gånger av dagen på grund av rädsla för att han skulle gripas, rapporterar CNN. Torsdag den 6 februari slutade han svara i telefonen.

– Jag är här för att be alla att hjälpa till att hitta Qiushi, försöka ta reda på vad som hänt, säger bloggarens mamma i ett klipp som lades upp dagen därpå.

Youtuberns vänner och familj har fått uppgifter från myndigheter om att han satts i karantän på okänd ort, men det tvivlar de på. Chen hade inte uppvisat några symptom.

– Vi är oroliga för hans säkerhet, men också oroliga för att han nu kommer att smittas av viruset, säger en vän till Chen till CNN.

Chen har nu miljoner visningar på sina Youtube-klipp. Men han är inte den enda videobloggaren som anhöriga nu inte kan lokalisera. Fang Bin, affärsman från Wuhan som börjat blogga, lade också upp filmer inifrån den isolerade miljonstaden. Sedan den 9 februari har ingen hört från honom, enligt South China Morning Post.

– Alla måste agera för att sanningen ska komma fram, säger Fang Bin i en av sina videor.
Foto: Youtube

Amnesty: Familjer bör informeras

I början av februari lade Fang Bin upp ett klipp på vad som ser ut som flera övertäckta döda kroppar i en minibuss utanför ett av stadens sjukhus, och klipp från en överfull sjukhuskorridor. Fang berättade sedan på sin kanal att polisen kommit hem till honom med en varning, men efter det har han inte gått att nå, enligt South China Morning Post.

Kinesiska myndigheter har inte gjort några officiella uttalanden om vare sig Chen Qiushi eller Fang Bin. Patrick Poon, Kinaexpert på Amnesty International, säger till BBC att det fortfarande är oklart om de gripits, satts i tvångskarantän eller befinner sig någon annan stans.

– Kinesiska myndigheter bör i alla fall informera deras familjer och låta dem få en advokat, säger Poon.

”Det här kan bli det sista jag skriver”

Juridikprofessorn Xu Zhangrun, som riktat kritik mot den kinesiska regimens agerande i utbrottet, misstänks även han vara övervakad av myndigheter, uppger flera av hans vänner till The Guardian på söndagen. 

Tidigare i veckan publicerade han artikeln ”Viruslarm: När ilskan blir starkare än rädslan”. ”Epidemin har visat den ruttna kärnan av det kinesiska styret” (...) ”Det här kan bli det sista jag skriver”, står det bland annat i texten. 

Flera av Zhangruns konton på sociala medier har stängts av, och hans anhöriga har inte kunnat få kontakt honom på flera dagar. Förra veckan sattes Zhangrun i husarrest i några dagar, och sedan i fredags blockerades hans internetuppkoppling, säger vänner till juridikprofessorn till The Guardian. En vän som sms:ade med honom säger att han inte svarade på frågor och att det var som att han ”var övervakad.”

Färre nya fall på söndagen

De senaste officiella siffrorna från Kina visar 68 500 bekräftade fall. Det betyder 2 009 nya fall sedan lördagen, då 2 641 nya fall hade rapporterats in sedan fredagen enligt Reuters.

1 665 personer uppges ha avlidit som en följd av sjukdomen, de allra flesta i Hubeiprovinsen i Kina. På lördagen bekräftades det första dödsfallet med koppling till viruset utanför Asien. En 80-årig kinesisk turist hade då insjuknat efter att ha befunnit sig i Hubeiprovinsen.

Coronavirusets spridning

I början på 2020 bekräftades att ett nytt coronavirus som kan smitta människor identifierats i staden Wuhan i Kina. 


Viruset har fått benämningen covid-19 och orsakar luftvägsbesvär.


Förutom för coronaviruset SARS är inte spridningsvägarna särskilt väl studerade, men smittspridning tros främst ske genom mänsklig kontakt eller via luften från hostningar och nysningar.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Visselblåsaren Wenliang varnade i december

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.