Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dokumenten visar: Trumps kampanj visste att de ljög

Trump fick frågan om att kandidera igen när han deltog i minnesceremoni för 11 september-offren: ”Det är faktiskt en enkel fråga”.
Sidney Powell och Rudy Giuliani höll en pressträff den 19 november förra året, där de påstod saker som Trumps kampanj visste var osanna.
Foto: ROD LAMKEY / CNP / POLARIS
Det är oklart om Trump någonsin läste PM:et.
Foto: ARCHIE CARPENTER/UPI/SHUTTERSTOCK / ARCHIE CARPENTER/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Anklagelserna om valfusk var allvarliga – och mycket märkliga. 

Så märkliga att inte ens Donald Trumps egen kampanj trodde på dem.

Ändå tilläts advokaterna Sidney Powell och Rudy Giuliani fortsätta sprida sina konspirationsteorier offentligt.

Två veckor efter presidentvalet höll Donald Trumps lag av advokater – under ledning av de omtalade Sidney Powell och Rudy Giuliani – en mycket uppmärksammad presskonferens. Anklagelserna som lades fram var bisarra. 

Powell talade om ett ”massivt inflytande av kommunistpengar genom Venezuela, Kuba och förmodligen Kina” och hävdade att Dominion Voting Systems, företaget som skapat vissa viktiga delstaters röstmaskiner, och mjukvaruföretaget Smartmatic (som bara användes i Los Angeles County) hade grundats av Venezuelas förra ledare Hugo Chávez. 

Hon hävdade även att finansmannen George Soros ”andreman” i Storbritannien är en av ledarna i ”Dominion-projektet”. Allt detta skulle vara bevis för en omfattande sammansvärjning för att ”stjäla” valet från den då sittande presidenten.

Slog fast att det inte var sant

Nu visar domstolsdokument, som New York Times tagit del av, att Donald Trumps egen kampanj redan förberett ett PM kring många av påståendena och slagit fast att de helt enkelt inte var sanna. Dokumenten visar att kampanjen också lät Sidney Powell och de andra advokaterna fortsätta sina attacker mot Dominion.

PM:et var hastigt ihopsatt av biträdande kommunikationschefen Zach Parkinsons personal och slog bland annat fast att:

Dominion inte använder Smartmatics mjukvara.

 Dominion inte har några direkta kopplingar till Venezuela eller George Soros.

 Det inte finns några bevis på kopplingar mellan Dominions ledning och vänsterextrema antifa-aktivister.

Konspirationsteorierna fortsätter spridas

Det är oklart hur stor spridning PM:et fick eller om Trump själv fick läsa det. Giuliani har sagt till domstolen att han inte hade sett det innan den ökända pressträffen. Dokumenten kommer från en förtalsstämning som Dominions valsäkerhetschef Eric Coomer lämnat in.

”PM:et visar att, åtminstone internt, Trump-kampanjen slagit fast att det inte fanns något bevis som stödde konspirationsteorierna kring Dominion”, skriver Coomers advokater.

”Trump-kampanjen fortsatte låta sina ombud sprida debunkade konspirationsteorier och förtala, uppenbarligen utan att förse dem med sin egen efterforskning som avslöjade dessa teorier.”

Såväl Donald Trump som Rudy Giuliani och Sidney Powell har fortsatt stå fast vid sina falska anklagelser om valfusk. Så sent som på tisdagen anklagade Sidney Powell demokrater för att ha mördat en republikansk valarbetare.

– De är villiga att mörda à la Kelly Loefflers medhjälpare i Georgia, som plötsligt sprängdes i sin bil, sa hon om medhjälparen som omkom i en bilolycka.

Europeisk besvikelse på Biden – fortsätter som Trump

Relationen i gungning • Mats Larsson: ”Enormt diplomatiskt gräl”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.