Dokumenten visar - redovisning saknas

Publicerad
Uppdaterad
På Socialdemokraternas gruppmöte vid 16.00 i dag finns det ytterligare en sak för ledamöterna att pressa Håkan Juholt på.
Här är dokumenten som visar att S-ledaren reste till Vitryssland med ett förskott från riksdagen på kostnaden för 10 hotellnätter - men enligt reseberättelsen stannade han bara i fyra dagar.
Klicka på länken för att ta del av dem.
Vid 16.00 i dag ska riksdagsledamöterna för första gången träffa sin partiledare efter att det i fredags avslöjats att han tagit emot cirka 160 000 kronor för mycket i bostadsbidrag från riksdagen.
Dagordningen för gruppmötet är klar: S-ledaren ska lägga fram alla korten på bordet inför sina partikamrater.
Och det finns fler utbetalningar än bostadsbidragen som han kan tvingas förklara för sin riksdagsgrupp i dag.
För en riksdagsledamot är det möjligt att ansöka om resestipendium, vilket innebär att riksdagen bekostar en studieresa. 2006 ansökte Håkan Juholt om ett stipendium för en bilresa till Vitryssland. Syftet var att träffa oppositionspolitiker i diktaturen.
Enligt dåvarande regler uppskattade ledamoten själv vad resan skulle kosta och fick sedan högst 75 procent i förskott om ansökan blev beviljad. Resten fick man betala själv.
Juholt uppskattade "Resa, båt och bil" till 7000 kronor, "Logi tio nätter" till 8000 kronor och "Övriga omkostnader" till 4000 kronor.

Fick cirka 11 000 kronor

Planen var att vara borta i elva dagar. I ett schema beskriver Juholt i sin ansökan vad han ska göra varje dag. Dag 1-2 är utresa, dag 3-9 olika möten runtom i Vitryssland och dag 10-11 hemresa. Totalt fyra resdagar och sju heldagar på plats.
Ansökan blev nästan helt beviljad. Juholt fick ersättning för resa och logi, men inte för omkostnader. Totalt fick han cirka 11 275 kronor.
Expressen avslöjar i dag att Juholt – enligt sin egen reseberättelse – bara var fyra nätter i Vitryssland - i stället för de sju som han ansökte och fick pengar för.
I alla fall om man får tro på den detaljerade reseberättelse som Juholt själv lämnade in till riksdagen efteråt.
"För fyra dagar blev hotel Belarus på Partisanskij Prospekt min utgångspunkt", inleder han reseberättelsen.
Han beskriver sedan ingående fyra dagar i diktaturen. Den planerade rundresan i landet på ytterligare tre dagar verkar ha uteblivit helt.
Det tyder på att S-ledaren fick pengar över - som han aldrig betalade tillbaka.
- Man ska betala tillbaka om man fått för mycket. Men Håkan Juholt har inte betalt in något för denna resa, säger Marianne Bjernbäck, chef på enheten för ledamotsservice på riksdagen.

Tog med flickvännen

Expressen rapporterade i lördags om att han tog med sig flickvännen Åsa Lindgren till Vitryssland och att han tidigare kallat resan för "semester". I en intervju med Cecilia Hagen den 22 maj i år beskrev han resan:
"Och på vår första semester drog jag med henne till Vitryssland. Hon klarade det också och då klarar hon allt", sade Håkan Juholt då.
Om en riksdagsledamot delar hotellrum med en utomstående på en studieresa får ledamoten en lägre ersättning för rummet. Juholt ville i lördags inte svara på om Åsa Lindgren bodde i samma hotellrum. Men i varken stipendieansökan eller reseberättelsen nämner han sin resekamrat.
Inte heller i går ville Juholt svara på frågor om resan till Vitryssland.

"Jag har ingen möjlighet att få svar på detta från Håkan Juholt i kväll", skriver hans pressekreterare Sofie Rudh i ett sms.
När Juholt i söndags intervjuades av TT tog han kortfattat upp resan, som alltså enligt hans beskrivning i ansökan om pengar skulle ta elva dagar:
- Jag åkte bil från Stockholm till Minsk, överlämnade saker och åkte tillbaka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag