Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dokumenten som ska få Dawit fri

Här är dokumenten som ska ge Dawit Isaak en rättegång.
Flera organisationer och medieföretag gör i dag ett nytt försök att hjälpa den fängslade journalisten.
Dawit Isaak, som har sin hustru och sina tre barn i Göteborg, fängslades i Eritrea för snart tio år sedan. Nu skrivs nästa kapitel i kampen för att få honom fri, och klockan 12.15 i dag kommer fallet att diskuteras i Expressens valstuga i Almedalen.
Det nya initiativet är en så kallad Habeas Corpus-framställan till det eritreanska rättsväsendet, ett framställande som bland annat undertecknas av advokaten Prisca Orsonneau som är aktiv inom organisationen Reportrar utan gränser.
– Högsta domstolen i Eritrea får vår framställan i dag måndag och vi förväntar oss ett svar angående Dawit Isaak inom några veckor, säger Prisca Orsonneau till Expressens reporter Nils Johansson.
– Frihetsberövandet av Dawit Isaak är olagligt, inte bara enligt internationella konventioner utan även enligt eritreansk lag.

Många har tagit ställning för Dawit

Gång på gång har olika upprop och krav riktats till diktaturen i Eritrea. Politiker, människorättskämpar och organisationer har tagit ställning för Dawit Isaak.
Bland alla som skrivit under Expressens "Free Dawit"-upprop finns artister som Bruce Springsteen och medlemmarna i Coldplay. Madonna har också propagerat för Dawit Isaak från scenen.
Den tysta diplomati som svenska regeringar, både socialdemokratiska och alliansen, satt sitt hopp till har inte fungerat och därför skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och många andra stora tidningar i dag under kraven på Eritrea ska respektera Habeas Corpus.
– Det är första gången som vi kräver att högsta domstolen prövar ärendet. Vi har stora förhoppningar om hur de eritreanska domarna ställer sig till Habeas Corpus, säger Prisca Orsonneau.

Journalister frigavs

Nyligen hade Reportrar Utan Gränser framgång i ett jämförbart rättsfall i republiken Djibouti, som gränsar till Eritrea, där sex oppositionella radiojournalister var frihetsberövade i flera månader utan åtal.
– Vi vände oss till Högsta domstolen då också och lyckades få dem frigivna, säger Prisca Orsonneau.
Leif Öbrink, som är ordförande i Free Dawit-kommittén, är mycket positiv till framställan.
– Det här är ett jättebra initiativ. Det är viktigt att den eritreanska regeringen ställs till svars och att det skapas en världsopinion.
– Ett av de stora problemen med Eritrea är att det inte finns någon skriven författning i landet, och det finns egentligen inte heller någon riktig regering. Presidenten bestämmer allt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!