Dokumenten som ska få Dawit fri

Publicerad
Uppdaterad
Här är dokumenten som ska ge Dawit Isaak en rättegång.
Flera organisationer och medieföretag gör i dag ett nytt försök att hjälpa den fängslade journalisten.
Dawit Isaak, som har sin hustru och sina tre barn i Göteborg, fängslades i Eritrea för snart tio år sedan. Nu skrivs nästa kapitel i kampen för att få honom fri, och klockan 12.15 i dag kommer fallet att diskuteras i Expressens valstuga i Almedalen.
Det nya initiativet är en så kallad Habeas Corpus-framställan till det eritreanska rättsväsendet, ett framställande som bland annat undertecknas av advokaten Prisca Orsonneau som är aktiv inom organisationen Reportrar utan gränser.
– Högsta domstolen i Eritrea får vår framställan i dag måndag och vi förväntar oss ett svar angående Dawit Isaak inom några veckor, säger Prisca Orsonneau till Expressens reporter Nils Johansson.
– Frihetsberövandet av Dawit Isaak är olagligt, inte bara enligt internationella konventioner utan även enligt eritreansk lag.

Många har tagit ställning för Dawit

Gång på gång har olika upprop och krav riktats till diktaturen i Eritrea. Politiker, människorättskämpar och organisationer har tagit ställning för Dawit Isaak.
Bland alla som skrivit under Expressens "Free Dawit"-upprop finns artister som Bruce Springsteen och medlemmarna i Coldplay. Madonna har också propagerat för Dawit Isaak från scenen.
Den tysta diplomati som svenska regeringar, både socialdemokratiska och alliansen, satt sitt hopp till har inte fungerat och därför skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och många andra stora tidningar i dag under kraven på Eritrea ska respektera Habeas Corpus.
– Det är första gången som vi kräver att högsta domstolen prövar ärendet. Vi har stora förhoppningar om hur de eritreanska domarna ställer sig till Habeas Corpus, säger Prisca Orsonneau.

Journalister frigavs

Nyligen hade Reportrar Utan Gränser framgång i ett jämförbart rättsfall i republiken Djibouti, som gränsar till Eritrea, där sex oppositionella radiojournalister var frihetsberövade i flera månader utan åtal.
– Vi vände oss till Högsta domstolen då också och lyckades få dem frigivna, säger Prisca Orsonneau.
Leif Öbrink, som är ordförande i Free Dawit-kommittén, är mycket positiv till framställan.
– Det här är ett jättebra initiativ. Det är viktigt att den eritreanska regeringen ställs till svars och att det skapas en världsopinion.
– Ett av de stora problemen med Eritrea är att det inte finns någon skriven författning i landet, och det finns egentligen inte heller någon riktig regering. Presidenten bestämmer allt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag