Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dokumenten som avslöjar svindlarna

NEW YORK. Inne i U.S. District Court är Tai Minnaar och Riaan Stander, två nyckelpersoner i det nya Sydafrikaspåret, välkända.
Men inte som trovärdiga uppgiftslämnare eller vittnen - utan som bedragare, dömda att betala 139 miljoner kronor.
- Med tanke på hur mina klienter blev lurade hade jag inte litat på dem, säger advokaten Lawrence Pedley till Expressen.
De sydafrikanska säkerhetsmännen Riaan Stander och Tai Minnaar jobbade för ett par bolag som svindlade amerikanska affärsmän i början av 1990-talet. Bedrägeriet var avancerat och de inblandade sydafrikanerna och deras företag blev 1995 dömda att betala 100 miljoner kronor i skadestånd plus ränta, totalt 139 miljoner i dag. "Lurade mina klienter" - Vi har spårat de här männen så bra man kan, och herregud - de lurade verkligen mina klienter, berättar Lawrence Pedley, advokat i Kentucky, som representerade den lurade Steven Curtis. Expressen har granskat domstolsdokument i New York om sydafrikanerna som nu är aktuella i det nya spåret: den ene, Minnaar, som uppgiftslämnare till Palmegruppen samt privatspanaren Kent Ajland och den andre, Stander, som attesterare av den påstådda mördarens reseräkning. De skrattar Men när vi berättar om det ouppklarade statsministermordet och frågar om Riaan Standers och Tai Minnaars trovärdighet, då skrattar advokat Pedley länge. Till slut säger han: - Jag skulle inte ens fundera på att lita på något de har sagt. 100 miljoner Minnaar och Stander, med flera, lurade fyra amerikanska bankmän och ett konsortium på 100 miljoner dollar. När investerarna försökte få ut pengarna blev de lurade att betala ett nytt sydafrikanskt bolag 300 000 dollar till för att få hjälp. Bakom det stod bland andra Riaan Stander och Tai Minnaar. Men än har investerarna inte sett till några pengar. Process i Sydafrika Riaan Stander & Co har inte betalt något skadestånd, men i höstas fick de amerikanska advokaterna rätt att fortsätta processen i Sydafrika enligt ett nytt domstolsbeslut. Den sydafrikanska polisen ska ha bevis på att hundratals miljoner kronor har betalats in på Standers privata konto.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.