Dokumentärfilmare: ”Jag trollade SVT”

Axel Adolfsson påstår att han ”medvetet vinklade” naturdokumentär..
Dokumentärfilmaren och producenten Axel Adolfsson säger att filmen ”När skogen tystnar” är ”anpassad” efter SVT med ensidiga åsikter och att försök att nyansera bilden medvetet var ”halvhjärtade”.
Foto: Gustaf Elias / Privat
Axel Adolfsson har varit med och producerat dokumentärfilmen ”När skogen tystnar” som hade premiär 2018, och nu visas i SVT.
Foto: Promomaterial
Dokumentärfilmen ”När skogen tystnar”, som följer äventyraren Marcus Aspsjö visas nu i SVT Play.
Foto: SVT
Marcus Aspsjö slår tillbaka mot Adolfssons uttalanden – och säger att han inte var med och påverkade innehållet i dokumentären.
Foto: Privat

En filmproducent säger att han ”trollat SVT” genom att medvetet vinkla en naturdokumentär för att bevisa att public service är partiskt.

Axel Adolfsson säger att han ”inte kan stå för det som sägs” i filmen ”När skogen tystnar”, då den är ”anpassad” efter SVT.

– Det var värt att svälja min stolthet för att tjäna pengar, säger Axel Adolfsson.

Han får mothugg av äventyraren och medproducenten Marcus Aspsjö, vars resa filmen följer, som säger att Adolfsson hade minimal påverkan på innehållet.

Dokumentärfilmen ”När skogen tystnar” från 2018 visas nu i SVT Play.

Den följer äventyraren Marcus Aspsjö på en resa genom Alaska och Sverige och berör ”vikten av orörd natur för oss människor”.

Producenten och fotografen Axel Adolfsson säger i dag att målet med filmen inte var att lyfta ”situationen kring den svenska skogen och vildmarken”.

Istället, menar Adolfsson, att ”den stora frågan” som hans film lyfter är den om SVT lever upp till kraven på opartiskhet eller ej.

https://twitter.com/adolfssonaxel/status/1301137173358542854https://twitter.com/adolfssonaxel/status/1301137179436101632

Kritik mot SVT och den egna dokumentären

Axel Adolfsson påstår i dag att han medvetet producerade en ensidig och icke-nyanserad dokumentär i förhoppningen om att SVT skulle köpa den.

Adolfsson anklagar SVT för att ”under en lång period har vinklat verkligheten för att förmedla ett perspektiv som har slagsida åt vänster på den politiska skalan”.

Vad är det specifikt du tycker att ni vinklat med slagsida åt vänster i er dokumentär?

– Att vi inte lyfter och diskuterar äganderätten tycker jag är den största bristen. Att vi inte jobbade mer för att få prata med skogsbolag eller skogsägare och låta dem ge sin bild tycker jag också en är en allvarlig journalistisk brist.

”Ville trolla SVT”

Adolfsson – som är tydlig med att han står till höger rent politiskt – vill dock inte kännas vid dessa brister som ett misstag, utan hävdar att allt gjordes medvetet.

Detta trots att det i dokumentären tydligt framgår att flera skogsbolag kontaktats för medverkan, men avböjer.

Var tanken att ni i princip skulle trolla SVT?

– Ja, säger Adolfsson, som även producerat en ”valfilm” för satirprojektet Mjölbypartiet.

Alltså att producera något där magkänslan var att det här kommer jag inte att kunna stå för och i framtiden kommer jag vilja göra en poäng av det här?

– Ja. Jag kan verkligen inte stå för det som sägs i filmen.

SVT: ”Förstår inte vad han menar med troll”

Johan Erhag, projektledare och ansvarig för inköpet av visningsrätten på SVT, säger att Adolfssons uttalande mottas med förvåning.

”Vi förstår inte riktigt på vilket sätt han menar att han 'trollat SVT' med filmen. Vi är förvånade över att han nu i efterhand uttrycker sig så här om sitt eget journalistiska arbete,” skriver han i ett mejl till Expressen.

”En dokumentär har utrymme att vara personligt utformad utan att det strider mot våra publicistiska bestämmelser. Vår bedömning i det här fallet är ändå att filmen uppfyller kravet om saklighet och opartiskhet.” 

Äventyraren: ”Han var knappt med”

Äventyraren Marcus Aspsjö – som porträtteras i filmen och som också är en av producenterna bakom den – dementerar dock Adolfssons uttalande och säger att det kommer ”som lite av en chock att han uttrycker sig på det här sättet”.

– Det låter väldigt märkligt, speciellt eftersom han inte hade en så stor del i projektet.

Han förklarar att Adolfsson inte varit med och påverkat innehållet – och att idén till dokumentären var hans.

– Han har stått bakom kameran vid ett par enstaka tillfällen under filmens gång.

Att dokumentären skulle sändas i tv – i SVT eller någon annanstans – var inte ett mål med produktionen, säger Aspsjö.

– Att säga att det har har varit ett långsiktigt mål eller att det var tanken att bevisa något med public service, det är jättekonstigt. 

Får mothugg av kollegan

Inte heller filmens tredje producent – Adolfssons kollega Victor Dunerman Daggberg – delar uppfattningen att de medvetet vinklat dokumentären.

– Som regissör har jag inte skapat någon film rent journalistiskt utan det är ju mer ett format som kan liknas vid en videologg där vi tar rygg på Marcus [Aspsjö] och dokumenterat hans upplevelser i Kanada och Sverige. 

– Jag som regissör och klippare har utifrån det materialet vi fått ihop gjort en så intressant film som möjligt med det innehållet som vi fick fram. 

Axel Adolfsson har efter artikelns publicering kontaktat Expressen och tillbakavisat de andra producenternas påståenden och åter hävdat att det rör sig om medveten utformning ”för att göra filmen attraktiv för SVT”, samt att detta beslut tagits efter ”många och långa diskussioner internt mellan mig och Victor”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.