Dokument: Oljeindustrin kände till hälsoriskerna

Så många människor dör varje år på grund av luftföroreningar
En oljeplattform i Norge.
Foto: TORE MEEK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Bilavgaser står för en stor del av världens luftföroreningar.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Oljeindustrin visste redan för 50 år sedan att luftföroreningar från förbränningar av fossila bränslen var skadliga för människor.

Trots det fick det fortgå.

Det visar dokument som The Guardian har tagit del av.

Varje år dör miljontals människor på grund av de hälsoproblem som orsakas av förbränningar av fossila bränslen som kol, olja och gas. 

Nu visar dokument som skrevs på 1960-talet att oljeindustrin redan då förstod att förbränningen av fossila bränslen började bli hälsofarligt. Men ingenting gjordes åt det, visar de interna dokumenten som tidningen The Guardian nu har presenterat.

Små partiklarna mest skadliga

Shell var ett av företagen som 1968 varnade i en rapport för flera av effekterna där man konstaterade att svaveldioxid kan orsaka andningsvårigheter medan kvävedioxid kan orsaka lungskador.

Men även andra oljebolag som Imperial Oil och Exxon ska ha vetat om hälsoeffekterna enligt The Guardian.

De medger också att små partiklar från fossila bränslen är de mest skadliga för kroppen då de kan komma långt in i lungorna. 

– Kroppen är inställd för att hålla partiklarna ute, men små partiklar är bra på att plocka upp gifter, kringgå ditt försvar och få en fri väg ner i lungorna, säger George Thurston.

Han är miljöhälsoexpert vid New York University och han var 1987 medförfattare till en studie som fann att de mindre partiklarna var mycket mer dödliga än större fragment som kunde hostas ut.

Många har dött av luftföroreningar

För en dryg månad presenterades en ny studie från bland annat Harvard University som menade att nästan nio miljoner människor dör varje år på grund av luftföroreningarna som de små partiklarna orsakar.

– Det finns konsekventa och solida bevis i många länder för sambandet mellan fina partiklar och hälsoskador, säger Francesca Dominici, professor i biostatistik vid Harvard.

Preems vd berättar om deras jobb att bli klimatneutrala

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.