Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dokument: Frankrike hade insyn i folkmordet

Paul Rusesabagina, mannen bakom den sanna berättelsen till filmen "Hotel Rwanda", räddade 1 200 människor under folkmordet i Rwanda. Hör honom berätta sin story.
Cirka 800 000 dödades.
Foto: RICARDO MAZALAN / AP
Théonest Bagosora, överste inom den rwandiska armén, har pekats ut som hjärnan bakom folkmordet.
Foto: - - / RWANDA NEWS

Frankrike har haft total insyn i vad som skedde vid folkmordet i Rwanda.

Enligt forskaren François Graner gav politikerna – med president François Mitterrand i spetsen – sitt stöd till hutuextremister före, under och efter folkmordet.

– De måste ses som medskyldiga, säger han. 

Cirka 800 000 tutsier och hutuer som motsatte sig folkmordet dödades i Rwanda under 1994. Massakrerna ägde rum under bara några månader. Våldtäkter av kvinnor var systematiska. 

Nu hävdar den franska forskningsledaren François Graner  att Frankrike hade full insyn i vad som pågick. Han har nyligen fått tillgång till den förre presidenten François Mitterrands hemligstämplade dokument om folkmordet.

– De bekräftar bilden från tidigare material jag fått tillgång till, säger han till Le Monde.

– Det franska stödet har hela tiden skett med fullt medvetande om vad som pågick i Rwanda och spelat roll för de brott som sedan begicks, säger François Graner. 

Redan 1992 fick Frankrike information om attackerna mot tutsier av den sittande regimen. Generalen Christan Quesnot skrev då till presidenten: 

Våra truppers närvaro intill området där dessa massakrer ägt rum kan väcka frågor”. 

Och trots ett fredsavtal 1993 som förbjöd vapenhandel mellan de krigsförande parterna fortsatte Frankrike sälja vapen till hutu-regimen. 


Folkmordet i Rwanda

Tidigt 90-tal var spänningarna mellan hutuerna och tutsierna enorma. Rebellgruppen Rwanda patriotiska front invaderade landet och president Juvénal Habyarimana använde detta för att spä på hatet.

Efter att presidentens plan skjutits ner – oklart av vem – och hans efterträdare mördats av presidentens livvakter inleddes folkmordet.  Under drygt tre röda månader dödades mellan 500 000 och en miljon människor. Främst tutsier, men även hutuer som motsatte sig folkmordet.  Mellan 250 000 och 500 000 rwandiska kvinnor och flickor våldtogs

Presidentens plan sköts ner den 6 april. Folkmordet rapporteras ha startat.

1994 upprättade FN en tribunal för att ställa ansvariga inför rätta för folkmordet. 2009 hade 36 personer dömts och 29 domar har vunnit laga kraft. 

I dag pågår 25 mål i tribunalen. 

Bland dem som dömts är Théonest Bagosora, överste inom den rwandiska armén, som pekats ut som hjärnan bakom folkmordet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.