Donald Tusk och David Cameron samtalar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Donald Tusk och David Cameron samtalar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

 Foto: Geert Vanden Wijngaert

Dokument: EU redo stoppa passfria resor

Publicerad

EU-länder står redo att begränsa passfria resor inom Schengen-området i upp till två år, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till hemliga EU-dokument. Anledningen är flyktingkrisen.

Det är med hjälp av en särskild regel för nödlägen som de passfria resorna kan komma att stoppas tillfälligt. Var och ett av Schengen-områdets 26 länder får upprätta egna gränskontroller i ett halvår – men den tidsbegränsningen kan förlängas till två år om ett medlemsland inte anses kunna kontrollera sina gränser.

2 000 anländer varje dag

EU-dokumenten visar att EU-politiker står redo att anklaga Grekland just för att inte hålla sina gränser under kontroll. Drygt 2 000 människor anländer fortfarande varje dag på grekiska öar i smuggelbåtar.

Uppgifterna till amerikanska nyhetsbyrån AP kommer från hemliga dokument som en EU-tjänsteman visat mot löfte om anonymitet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag