Dömd fejkkirurg glömde nål i pojkens könsorgan

”Doktorn” har tidigare dömts till fängelse efter att flera små pojkar fått skador efter hans ingrepp. Straffet avtjänades med fotboja.
Foto: Colourbox

”Jag vill bara jobba”. 

Det säger en av ”köksbordskirurgerna” som gör olagliga omskärelser på pojkar och som Svenska Dagbladet har konfronterat.

För 2 000 kronor säger sig ”Doktor Hakim” kunna göra en säker omskärelse på en liten pojke. Allt som krävs är att man uppger adress, så dyker han upp. 

Ingreppet utförs direkt på soffbordet hemma i bostaden. 

SvD:s Negra Efendic och Saeed Alnahhal har granskat den svarta marknaden för omskärelse i Sverige. Endast legitimerade läkare får omskära pojkar som är över två månader gamla. Om pojken är under två månader får även olegitimerade göra ingreppet – om de har ett särskilt tillstånd från IVO. 

Men det har inte stoppat ”Doktor Hakim”, som SvD har pratat med. Han har, i tron om att tidningens reportrar varit ett par som vill omskära sin son, skrutit om att han gjort tusentals ingrepp – felfritt. 

– Jag gör det professionellt. Det finns ingen läkare i Sverige som är bättre än mig, säger ”Doktor Hakim” till tidningen.

Men det stämmer inte. 

Dömd för två månaders fängelse

”Doktorn” dömdes tidigare till två månaders fängelse för brott mot omskärelselagen och vållande till kroppsskada för totalt tre ingrepp på små pojkar. Straffet avtjänades med fotboja. Tre år senare dömdes han igen, för ytterligare en olaglig omskärelse. 

SvD har talat med en mamma till en av de drabbade pojkarna. Ingreppet på hennes son gjordes för tio år sedan, då han var ett år gammal. Hon, som är utbildad sjuksköterska i hemlandet, märkte snabbt att ”doktorn” betedde sig märkligt, och hon filmade därför hela förloppet. 

– Han visade ett kort och sa att han var läkare. När vi började diskutera hur operationen skulle utföras märkte jag att han blev nervös, när jag ifrågasatte honom blev han arg och sa att jag skulle bli betalningsskyldig om han inte fick göra omskärelsen, berättar Fatima.

Mannen är dömd två gånger för att ha gjort olagliga omskärelser – men tänker fortsätta, säger han till SvD.
Foto: Shutterstock

I filmen, som är en del av polisens utredning, ser man hur pojken ligger på ett soffbord och hålls fast av tre personer. Pojken skriker och verkar inte ha fått tillräcklig bedövning. 

Efter ingreppet svimmar han av en kort stund – och ”doktorn” får bråttom i väg. När mamma då tar bort förbandet ser hon att en suturnål sitter kvar i hans penis, och de åker till akuten. 

”Direkt olämpligt” verktyg 

Flera experter på området säger att mannen är olämplig att omskära barn. Bland annat ska verktyget som han använder sig av vara till för att skära igenom ben, och är därför ”direkt olämpligt”. 

”Doktor Hakim” säger till SvD när tidningen konfronterar honom att han är legitimerad läkare – något som inte stämmer. För många år sedan fick han ett tillstånd att omskära pojkar under två månader, ett tillstånd som snart drogs in när komplikationer uppstod vid flera tillfällen.

– Jag vill bara jobba. Jag är läkare, inte terrorist eller narkoman. Jag är riktig doktor, säger han till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.