Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Doktoranden använde giftet till utpressning

Här lämnar 27-åringen in ett av paketen med gift. Foto: Polisen

Giftet ska sedan ha skickats till en tjeckisk minister.

Foto: Polisen
Övervakningsbilder från den affär där paketet lämnades in. Foto: Polisen
Paketet till Tjeckien. Foto: Polisen
Mannen beskrivs som av sin hyresvärd som "världens bästa och trevligaste kille". Foto: ALEX LJUNGDAHL
27-åringen hade en lovande forskarkarriär framför sig.
Tre FBI-agenter slog till mot 27-åringen i hans studentlya i april tidigare i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 8

Nu åtalas den 27-årige doktorand i Uppsala som misstänks ha stulit gift från universitetet.

Den leende maratonlöparen ska ha erbjudit ämnen dubbelt så dödliga som kobragift på internets skitiga bakgård: Darknet.

Han ska även ha skickat gift till en bekant i Tjeckien, som i sin tur försökte att utpressa staten.

– Han har varit beredd att sälja detta till människor med vetskap om att de velat ta livet av andra, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

På bilder som florerar på den misstänkte giftdoktoranden syns en leende, ung man med en lovande forskarkarriär framför sig. En man som av sin hyresvärd beskrevs som "världens bästa och trevligaste kille".

Men under ytan, som doktorand i biologi med inriktning mot molekylär biologi vid universitet i Uppsala bubblade något mörkt.

När polisen, i sällskap med tre FBI-agenter, slog till mot 27-åringen i hans studentlya i april tidigare i år kunde en näst intill osannolik historia med internationella förgreningar rullas upp.

Då hade aktiviteten redan pågått i flera år, och enligt åtalet hade den 27-årige doktoranden stulit bland annat ricin, natriumacid och cyanogenbromid från sin arbetsplats.

Här lämnar 27-åringen in ett av paketen med gift, som senare skickades till tjeckiske ministern.. Foto: Polisen

– Han har stulit preparat på sin arbetsplats på universitetet och sålt dem på den del av internet som kallas Darknet, säger Henrik Söderman.

Skickade gift till regering

27-årige mannen sålde giftet via Darknet.

I november 2014 ska mannen ha skickat Cyanogenbromid Tjeckiens inrikesminister, Milan Chovanec. En person i Tjeckien ska ha känt till detta, och sedan använt försändelsen av giftet som medel för att utöva utpressning gentemot den tjeckiska staten.

Cyanogenbromid är ett farligt ämne som, i kontakt med syra, kan utvecklas till gasen cyanid.

Paketen i fråga ska ha skickats från olika länder. De två paket som de tjeckiska ministrarna mottog skickades från Sverige och Slovakien.

I mejl, som skickades till tjeckiska myndigheter den 25 november samma år, kräver den tjeckiska mannen 5000 bitcoins (då motsvarande 14 miljoner kronor) för att inte släppa ut giftet bland allmänheten. Scenariot beskrivs i tre stycken moment, där det tredje momentet innebär spridning av giftet.

Paketet till Tjeckien. Foto: Polisen

"Allt material har skickats från olika länder för att upprätthålla vår anonymitet... Fas tre: Den kommer att inledas utan förvarning och den kommer att ha dödlig och oåterkalleliga konsekvenser gällande det tjeckiska folkets liv och hälsa... Kom ihåg att folk tar emot många paket under julen..."

Brevet undertecknas med "Revenger", vilket betyder "Hämnare". I senare brev, där utpressaren påminner om sina krav, stiger summan med flera miljoner upp till drygt 19,5 miljoner kronor

Efter samarbete i utredningen mellan tjeckiska och svenska myndigheter stod det klart att avsändaren var 27-åringen från Uppsala. Detta kunde sedan bekräftas med hjälp av övervakningsbilder från den affär där paketet i fråga lämnades in.

Trots att tjeckiska myndigheter ville se att en förundersökning startades även i Sverige blev så inte fallet på grund av bristande bevisning. Flera av doktorandens misstänkta medhjälpare sitter nu fängslade Tjeckien, dock misstänkta för andra brott

Brott mot lagen om krigsmateriel

På grund av händelserna i Tjeckien åtalas mannen för medhjälp till försök till grov utpressning, eftersom han själv inte stod för själva utpressningen av den tjeckiska regeringen.

– Han har skickat detta med vetskap om att utpressarna i Tjeckien skulle använda gifterna för att understryka ett hot. Eftersom han var likgiltig till detta åtalas han för just medhjälp, säger Henrik Söderman

Övervakningsbilder från den affär där paketet lämnades in. Foto: Polisen

Han kommer också att åtalas för grovt brott mot lagen om krigsmaterial, eftersom illegal hantering av ricin faller in där.

Ricin är otroligt farligt och det krävs att man har ett särskilt tillstånd från Inspektionen för Strategiska Produkter för att försäljning ska tillåtas. Ricin beskrivs som dubbelt så giftigt som en kobras gift om det injiceras eller inhaleras. Detta ska den 27-årige mannen ha sålt via Darknet – ett krypterat nätverk, även kallat det "hemliga" internet.

Åtalet som väcktes under fredagen rör även grov stöld och narkotikabrott. Stölderna ska röra sig om de medel och gifter som har stulits från Uppsala universitet sedan 2013. Under efterföljande år och fram till gripandet ska mannen ha bedrivit en illegal näthandel med diverse droger och gifter, där bland annat narkotiska svampar och LSD ingick.

 

I början av förundersökningsprocessen hade åklagaren en hypotes om att brottet även skulle gälla förberedelse till spridande av gift.

Men för att detta skulle bli aktuellt räckte det inte med att giftet skickats till en tjeckisk minister.

– För det första hade vi behövt få tag på någon av köparna på Darknet för att fastställa vad det skulle användas till. Spridande av gift grundar sig i att man hotar med att sprida gifter till allmänheten, till exempel via luften. Så var inte fallet med försändelsen han skickade till Tjeckien, säger Henrik Söderman.

Man utesluter inte att flera personer kan komma att dras in i härvan framöver. Då handlar det framför allt om de personer som har köpt varorna via Darknet.

– Men det hänger på att vi får reda på deras identitet. Bara att köpa ricin är ett brott, detsamma gäller narkotikaklassade ämnen. Men när det kommer till natriumacid och cyanogenbromid beror det på vad det ska användas till.

Har suttit häktad sedan april

Enligt mannens advokat, Bengt-Göran Hugoson, förnekar 27-åringen fortfarande inblandning i de brott som han enligt åtalet ska ha begått.

– Det som i grunden påstås är att han ska ha sålt gift och narkotika, samt stulit från sin arbetsgivare, Uppsala universitet. Men de har inte gjort någon anmälan om stölder under flera år och vår uppfattning är att bevisningen inte räcker till, säger han.

Doktoranden har under våren och sommaren suttit häktad eftersom tingsrätten har misstänkt att han kunnat försvåra utredningen vid ett frisläppande.

Tiden i häktet har varit tuff för doktoranden, som tidigare alltså är ostraffad.

– Han mår förhållandevis bra, men det är så klart oerhört påfrestande, speciellt om man tidigare är ostraffad och aldrig har suttit isolerad. Nu har han suttit där sedan april, säger Bengt-Göran Hugoson.

"Vill inte gå in på närmare förklaringar"

Hur misstankarna mot den 27-årige mannen kan ha uppstått vet Bengt-Göran Hugoson inte, utan han hänvisar i det fallet till åklagaren i fallet, Henrik Söderman.

– Sedan vill jag inte gå in på närmare förklaringar, det är sådan information som kommer att lämnas under rättegången. Men grundinställningen är tydlig, han har varken sålt gift/narkotika eller stulit detsamma från Uppsala universitet. Nu kommer vi att fortsätta våra förberedelser inför rättegången, säger han.

Amerikanska FBI har varit inblandade i fallet med doktoranden och stod för det första tipset till svenska myndigheter efter att man upptäckt att mannen sålde ricin via Darknet. De har under utredningen bistått svensk polis och har även en egen utredning rörande mannens aktiviteter.

– Samarbetet med andra länder har fungerat bra, de har framför allt varit intresserade av om det har förekommit försäljning till folk i deras länder, säger Henrik Söderman.

Rättegången kommer att inledas den 25 augusti och beräknas pågå fram till den 5 september.