Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Doktorand gripen – misstänks ha sålt gift

Doktoranden vid Uppsala universitet misstänks för flera grova brott.
Foto: Monika Steczkó
Mannen misstänks ha bedrivit handel på nätet med droger och giftiga preparat – däribland ett som räknas som ett kemiskt vapen.
Foto: David Naylor / UPPSALA UNIVERSITET
Mannen har tjänstgjort vid Uppsala universitet sedan 2014.

En 27-årig man – doktorand vid Uppsala Universitet – greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad, misstänkt för försök till grov utpressning, förberedelse till spridande av gift – och brott mot lagen om krigsmateriel.

I närmare 1,5 år misstänks brottsligheten ha pågått.

– Han ville inte svara på några frågor i det första förhöret, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

Enligt polisen misstänks mannen, som vid gripandet var anhållen i sin frånvaro, ha bedrivit handel på nätet med droger och även giftiga preparat, skriver polisen.

I ett fall är han misstänkt för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende, skriver polisen.

I handlingar i tingsrätten framgår det att "NN" är anhållen misstänkt för förberedelse till spridande av gift, grovt brott, narkotikabrott, brott mot lagen om krigsmateriel, grovt brott samt försök till utpressning under tiden november 2014 till den 13 april 2016 inom bl a Uppsala kommun."

Pernilla Björk kommunikationsdirektör på Uppsala Universitet, säger att mannen tjänstgjort på universitet sedan 2014 och att hon visste om polisutredningen:

– Jag har personligen känt till det sedan i går, fast inte i detalj, säger hon på onsdagen till Expressen.

Enligt polisen greps doktoranden strax före klockan 8 på onsdagsmorgonen i sin bostad.

Under dagen genomför polisen husrannsakningar på flera platser i syfte att säkra bevis.

Razzior under onsdagen

Ett av de ämnen som mannen misstänks ha haft ute till försäljning finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel, skriver polisen vidare.

Polisens presstalesman i Uppsala, Christer Nordström, säger att gripandet föregåtts av ett massivt spaningsarbete som började under hösten 2015:

– Under utredningen har misstankarna kommit att riktas mot den här doktoranden, som jobbar vid Uppsala Universitet. I ett omfattande utredningsarbete tittar vi på många delar i det. Det ligger sakens natur att det genomförs beslag och genomförs husrannsakningar. Det är sådant som pågår.

Finns det några terrorkopplingar?

– Nej, det gör det inte.

Det har hållits ett första förhör med doktoranden.

– Då ville han inte svara på några frågor, säger Christer Nordström.

"Vi har en massa farliga ämnen"

På onsdagsförmiddagen förordnades advokat Bengt-Göran Hugoson som doktorandens advokat.

– Jag blev förordnad för bara en liten stund sedan. Det som närmast står på tapeten är att naturligtvis att träffa min klient, ta reda på vad de här brottsmisstankarna består i exakt och varför de misstänker honom.

Har du fått svar på några av de frågorna?

– Nej, det kommer att ske så småningom.  Jag har inte haft någon kontakt med klient ännu.

Vet du hur han ställer sig till misstankarna?

– Jag vill nog höra vad misstankarna är, sedan kommer min klient naturligtvis att ange sin inställning, säger Bengt-Göran Hugoson.

Går igenom rutinerna på universitetet

Var de farliga ämnen mannen misstänks ha bedrivit handel med kommer från är oklart – men:

– Vi har en massa farliga ämnen här på universitetet för utbildning och forskning. Samtidigt pågår det hela tiden ett säkerhetsarbete, för vår personal och våra studenter, säger kommunikationsdirektören på Uppsala Universitet, Pernilla Björk.

Hur går ni vidare nu?

– Vi informerar självklart institutionen dit han hör samt hans doktorandkolleger. Vi vet inte så mycket mer än polisen vet, så vi informerar om det vi får från dem. Sedan kommer vi gå igenom våra egna rutiner och se hur vi hanterar ämnen. Vi har ett sådant arbete som pågår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.