Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Doktor Kylie dömd till tio års fängelse i Iran

Se dagens viktigaste utrikesnyheter.
Kylie Moore-Gilbert. Foto: DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE HA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kvinnliga fångar på Evin-fängelset på en bild tagen 2006. Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Under nästan ett års tid har australiska Kylie Moore-Gilbert suttit fängslad på ökända fängelset Evin i Iran. 

Först nu har hennes hemland släppt hennes namn och bild – då den ”tysta diplomatin” inte skördat framgång. 

Ingen vet dock varför doktorn, som föreläste om islamiska studier, har dömts till tio års fängelse av regimen. 

För tio veckor sedan greps även två australiska resebloggare i landet.

Under senaste veckan har namnen på tre stycken utlänningar som fängslats av Iran blivit offentliga, vilket uppmärksammats av bland andra BBC, Independent och The Guardian.

Resebloggare anklagas för drönarflygning

Dels brittisk-australiska kvinnan Jolie King och hennes pojkvän, australiern Mark Firkin, som driver en reseblogg på Instagram och Youtube. 

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Paret ska ha blivit gripna för tio veckor sedan och inväntar nu rättegång. Det finns olika uppgifter om vad de misstänks för, bland annat om att de ska ha campat på ett militärt område i Teheran-provinsen och att de ska ha skickat upp en drönare över huvudstaden. 

Kylie avtjänar tio års fängelse – ingen vet varför

Den tredje av de frihetsberövade är doktor Kylie Moore-Gilbert från Melbourne i Australien. Hon har även medborgarskap i Storbritannien och är utbildad vid universitetet i Cambridge. 

Hon är dömd till tio års fängelse i Iran – och ingen vet varför. 

Ett gammalt fotografi från 1987 av Evin-fängelset i Teheran. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

I tystnad har hon redan hunnit vara fängslad på det illa beryktade fängelset Evin i huvudstaden Teheran under nära ett års tid. På fängelset sitter även Jolie King och Mark Firkin. Australien har inte velat att Kylie Moore-Gilberts namn och bild skulle nå allmänheten då de försökt få henne frigiven genom att utöva tyst diplomati med den iranska regimen. 

Har forskat om Arabiska våren och auktoritära regeringar

För ett par dagar sedan verkar Australien ha gett upp försöken och har nu släppt hennes identitet. 

Kylie Moore-Gilbert.Foto: DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE HA / EPA TT NYHETSBYRÅN

 Kylie Moore-Gilbert är specialiserad inom politik i Mellanöstern med särskilt fokus på de länderna kring persiska viken, och föreläser om islamiska studier. 

Det är okänt varför hon dömts till tio års fängelse men hon har tidigare skrivit avhandlingar om den Arabiska våren 2011 och om auktoritära regeringar. 

Hennes senaste arbeten rörde den demokratiska ungdomsrörelsen i Bahrain. 

Utrikesministern tror inte på politiska motiv

Australiens utrikesminister, Marise Payne, säger sig ha lyft frågan om de frihetsberövade australierna med den iranska utrikesministern Javad Zarif vid flera tillfällen. 

Hon menar dock att fängslandena sannolikt saknar politiska motiv och inte är ett försök av Iran att utöva påtryckningar mot omvärlden. 

– Vi har ingen orsak att tro att dessa gripanden är kopplade till internationell oro över Irans nukleära program, FN:s sanktionsåtgärder eller sjösäkerheten för civil fartygstrafik, säger Marise Payne till The Guardian

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.