Doktor Åsas sambo åtalad för branden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Wihlbeck har haft programmet "Dr Åsa" i SVT.
Foto: Robert Eklund

Doktor Åsas sambo köpte tio flaskor tändväska för att elda ris på tomten.

Utredarna tror i stället att han orsakade den mystiska mordbranden i Scheinvillan.

Skälet kan ha varit att han två dagar tidigare fick veta att hans ansökan om marklov skulle avslås, misstänker polisen.

- Det har ingen betydelse för mig ekonomiskt, säger sambon i förhör.

I dag åtalades han för grov mordbrand vid Attunda tingsrätt.

Åsa Wihlbeck, 37, blev känd genom tv-programmet "Expedition Robinson" och har även haft programmet "Dr Åsa" i SVT. Den 6 mars greps hennes 42-åriga sambo av polisen - och häktades tre dagar senare misstänkt för att ha tänt eld på sin nyköpt villa.

På onsdagen åtalades han för grov mordbrand. Enligt åklagaren är "brottet att bedöma som grovt eftersom branden har anlagts i tättbebyggt samhälle där den lätt kunnat sprida sig samt då branden inneburit fara för egendom av särskild betydelse", står det i åtalet.

Köpte nio flaskor

Paret skrev på köpehandlingarna före nyår och de skulle få tillträde till Harry Scheins lyxvilla senare i vår. Säljaren var Eva Fischer, som ärvde huset efter den berömde kulturpersonligheten. Den 24 februari brann villan ned. Värdet av skadorna uppgår till fyra miljoner kronor.

Enligt vad Expressen erfar misstänker polisen att sambon anlade elden i villan när han fick ett negativt förhandsbesked på en bygglovsansökan efter att haft en diskussion med kommunen. Den misstanken stärks av att åklagaren väljer att ta med de uppgifterna i sin bevisning. Men i förhör förnekar sambon att det har någon betydelse:

- Det har ingen betydelse för mig ekonomiskt, och det vet ni ju nu.

- Vad skulle ett ...Ett nekat bygglov, jag visste ju att det skulle, kanske inte gå igenom, säger han i förhör.

På eftermiddagen den 22 februari misstänks 42-åringen ha åkt till Biltema i Gustavsberg och köpt tio flaskor tändvätska, och en svart barnpulka. Nio flaskor tändvätska hittades senare på brandplatsen.

- Han hade jeans, en svart jacka och en mörk Ralph Lauren-keps på sig, säger kassaexpediten.

- Men jag tänkte inte så mycket på köpet då, det är många som köper stora volymer av olika saker här.

Själv hävdar sambon att han skulle elda ris och grenar på tomten, det var fuktigt och svåreldat. Istället misstänker polisen att han köpte barnpulkan, som hittades några hundra meter från Scheinvillan efter branden, för att förenkla transporten av tändvätskeflaskorna.

MIsstänks för bedrägeri

GPS-sändaren som sitter monterad i sambons bil visar även att flera resor gjorts till och från villan före branden. Polisen misstänker därför att han varit där och rekognoserat.

Dagen innan sambon greps - den 5 mars - har polisen genom telefonavlyssning kunnat avslöja att han ringde till mäklaren för att diskutera hur han skulle kompenseras för branden. Sambon har även samma dag ringt till Åsa Wihlbeck för att diskutera om han är misstänkt för branden, samt vem som står som köpare.

Åsa Wihlbecks sambo är även åtalad misstänkt för häleri och bedrägeri. Han ska enligt åklagaren ha förvarat bland annat en klyvsåg och en kapsåg som stulits från en byggarbetsplats. Han misstänks även ha sålt sin bil i februari förra året för 220 000 kronor trots att bilen var värd 30 000 kronor mindre. Enligt åklagaren har sambon felaktigt uppgivit att bilen gått 3 500 mil - trots att den i själva verket cirka 13 000 mil.

Expressen har sökt doktor Åsa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.