Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina bekräftar: Viruset smittar mellan människor

Här söker personalen efter smittade – tar tempen på passagerare.
Det sarsliknande viruset fick sitt första rapporterade fall i staden Wuhan i december i fjol.
Foto: Google maps
En patient som man misstänker har smittats av coronaviruset förs in i ett sjukhus i staden Wuhan.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En tredje person har avlidit till följd av det mystiska coronaviruset.

Myndigheter i Kina har under helgen rapporterat om att ytterligare 139 människor insjuknat i den sarsliknande lungsjukdomen.

Nu bekräftar också den kinesiska regiment att viruset smittar mellan människor. 

Myndigheternas har bekräftat att viruset för första gången spridit sig utanför staden Wuhan. Även personer i den sydkinesiska staden Shenzhen och huvudstaden Peking har drabbats av viruset. Av de 170 personer i Wuhan som på måndagen fortfarande behandlas för viruset är läget kritiskt för nio av dem, enligt BBC

Totalt har nu över 200 personer, varav tre har avlidit, smittats av viruset. Viruset, som först upptäcktes i Wuhan i december i fjol, har också fått två bekräftade fall i Thailand samt ett i Japan. 

Det finns dock farhågor om att kinesiska myndigheter kan mörka antalet smittade. Enligt en brittisk forskningsstudie kan upp till 1 700 personer insjuknat i viruset, som främst sätter sig på andningsvägarna. 

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har ökade tester och undersökningar av coronaviruset lett till fler bekräftade fall. Undersökningarna har också visat att virusets härkomst antagligen är från ett djur, samtidigt som vissa fall visar att smittan överförts via mänskliga kontakter. 

Att viruset kan smitta människor emellan har den kinesiska regimen tidigare förnekat bestämt – men på måndagen bekräftade en av regimens experter omvärldens farhågor: viruset smittar inte bara från djur till människor, skriver AFP.

Forskare varnar för att 1 700 kan vara smittade och spridning mellan människor.

Oro inför kinesiska nyåret 

Vidare uppmanar WHO människor att undvika ”oskyddad” kontakt med levande djur och människor med förkylnings- och influensaliknande symptom, samt att noggrant koka ägg och kött för att minska risken för att sjukna in i coronaviruset, skriver BBC. 

Oron över att viruset ska spridas ytterligare ökar i Kina, eftersom miljoner människor väntas resa runt i landet i samband med det stundande kinesiska nyåret. Kina hälsomyndighet har dock gått ut med det lugnande beskedet att smittan fortfarande är ”under kontroll”, enligt New York Times

Coronavirus är egentligen en uppsjö av olika virus, där endast sju (inkluderat det nya viruset) smittar människor. Ett av de mer kända coronavirus är sars, som 2002 smittade över 8 000 personer och dödade 774 i Kina. I vanliga fall får patienter med ett coronavirus en helt vanlig förkylning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.