Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödstalen ökar vid
frontlinjen i Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukrainska soldater bär kistor med stupade från frontlinjen i östra Ukraina.

Foto: Sergei Chuzavkov / AP TT NYHETSBYRÅN
"Museet över Novorossija", står det utanför porten i S:t Petersburg. Foto: Alexander Chizhenok

S:T PETERSBURG. Kriget i Ukraina har bleknat i mångas minnen, men har i tysthet pyrt under de senaste månaderna. Under de senare dagarna har våldet blossat upp dramatiskt, medan Ryssland och USA jobbar på att lappa ihop förhållandet.

Från ryskt håll pekar man, som vanligt, ut Ukraina som skyldig.

”Museet över Novorossija”, står det utanför porten i S:t Petersburg. Museet över de proryska rebellområdena visar sig vara liten källarlokal full med krigsbråte och bilder på konfliktens döda.

”Akademikern”, en 25-åring som har krigat på rebellsidan med ryska frivilligstyrkor, visar runt. Han ber att inte framträda med sitt riktiga namn.

– De fem månaderna var de bästa i mitt liv, säger han och ser runt över ukrainska flaggor och uniformer som de tagit med sig från krigsområdena.

– Det är bara i krig som jag har hittat riktiga vänner, folk som är som jag: lite konstiga kanske.

"Museet över Novorossija", står det utanför porten i S:t Petersburg. Foto: Alexander Chizhenok

Kraftig våldseskalering

Samtidigt blossar våldet nu upp kraftigt i ”gråzonerna” vid frontlinjen i östra Ukraina. Båda sidor beskyller varandra för eskaleringen. Minst åtta ukrainska soldater har dödats och 26 skadats sedan striderna blossade upp i helgen. Det är de största förlusterna för ukrainska militären sedan i december.

Trots den minskade medieuppmärksamheten så har närmare 10 000 människor dödats i striderna i östra Ukraina sedan de började i april 2014.

Våldet har stört el- och vattenförsörjning vilket drabbar den frusna civilbefolkningen. Ukrainska regeringen säger sig ha påbörjat evakueringen av staden Avdiivkas cirka 16 000 invånare.

Ukraina: ”Massiva angrepp”

Ukrainas utrikesdepartement har i ett uttalande vädjat till västländer att ingripa diplomatiskt för att trappa ned läget.

”Under de senaste två dagarna så har de ryska ockupationsstyrkorna genomfört massiva angrepp längs med frontlinjen”, står det i uttalandet med beskrivningar av flera sorters hård beskjutning.

Reportrar på plats har beskrivit sofistikerade exempel på psykologisk krigföring, något som enligt The New York Times kan antyda en direkt rysk inblandning.

”Ni är bara kött i era befälhavares ögon”, löd det spöklika uttalandet.

Rebellregeringarna i de självutropade ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk publicerade även de en vädjan om diplomatiskt ingripande. Det är riktat till ryske presidenten Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Donald Trump.

Trump + Putin = Sant?

Den dödliga eskaleringen kommer nämligen samtidigt som Trump och Putin säger sig vilja lappa ihop de två ländernas förhållande. Medan Ryssland stöder rebellerna så ger USA stöd till ukrainska soldater med träning och utrustning.

Tajmingen har fått en del bedömare att antyda att Ryssland uppmanat rebeller att öka stridandet för att testa Trumps nya regering. Ryska regeringen riktar samma anklagelse mot Kiev.

– Det verkar som om Kiev med denna senaste och mest stötande provokation i Avdiivka-området vill testa hur redo den nya USA-regeringen är, säger Kreml-tjänstemannen Jurij Usjakov till statliga nyhetsbyrån Tass.

Vissa menar att det uppblossade våldet är ett test av Donald Trump och hans regering. Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN

För Ukraina är oron stor att Trump i sin vilja att komma överens med Putin kommer att släppa på kraven om ett stoppat ryskt stöd till separatistrebellerna.

Anklagar Kiev

25-årige ”Akademikern” i Petersburg säger sig inte tro att det finns någon nära förestående fred i östra Ukraina, något han beskyller regeringen i Kiev och västländer för helt. Motfrågan om rysk aggression avfärdar han helt.

– Det där är inte sant. Jag har pratat med folk i Donetsk och Luhansk. Jag vet vad som händer egentligen, säger han.

På frågan om vad som då väntar för östra Ukraina – annektering av Ryssland, försoning med Ukraina eller bara fortsatt fryst konflikt så rycker han bara på axlarna.

– Det är upp till folkviljan i Luhansk och Donetsk. Men jag tror inte att folk där ens vill bo i Ukraina efter allt.

Han ser sig om i den lilla källaren. Snart kommer museet få nya större lokaler, förklarar föreståndarna. Utan någon fred i sikte väntas museet bara växa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!